Geen Uitblinkers meer in Vlaardingse horeca

28-11-2014 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

De Uitblinker 2013 was voor Antonius

VLAARDINGEN – Het is gedaan met de jaarlijkse uitreiking van de Uitblinker, de prijs voor de horecagelegenheid die zich het meest onderscheidt van anderen. Na tien jaar heeft de gemeenteraad unaniem besloten er een eind aan te maken. De Uitblinker is in 2004 ingesteld door de leden van de gemeenteraad zelf en was bedoeld als stimulans voor de lokale horeca om positief bij te dragen aan de sociale samenhang in de stad. Twee jaar geleden kwam daar ook nog eens de Uitschenker bij, een prijs voor de beste gastheer/gastvrouw in de horeca.

Op de raadsvergadering van donderdag 27 november stond het punt als voorlaatste op de agenda. In het voorstel dat de raad er aan zichzelf deed stond het volgende: ,,In de raad heerst breed het gevoelen dat daarmee, tien jaar na dato, een geschikt moment is aangebroken om over te gaan tot beëindiging van de jaarlijkse uitreiking van de prijs. Voor de uitreiking, begin 2015, van de prijs over 2014 zal daarom nog één maal een inbreng van vier raadsleden in de jury van de Uitblinker worden geleverd. Daarna wordt de jaarlijkse uitreiking van de prijs, als initiatief van de gemeenteraad, beëindigd’’.

Verschillende oud-juryleden beaamden vooraf dat de verkiezing niet zozeer een ‘wassen neus’ was, maar dat het rondje horeca jaarlijks al te vaak gemaakt is en je in herhaling gaat vallen. Er leek op een gegeven moment geforceerd gezocht te moeten worden naar wie de prijs nu weer zou kunnen winnen.

PvdA-raadslid Stefanie Solleveld probeerde heel even met een amendement op het voorstel ‘de boel nog vlot te trekken’. Ze stelde voor om de prijs eens per twee jaar uit te reiken. Solleveld kreeg in eerste instantie ondersteuning van Ivana Somers van ‘de Leefbaren’, die voorstelde om een beslissing uit te stellen tot het eigen budget van de raad vastgesteld was. Immers, de kosten worden hieruit betaald. Het aangepaste amendement redde het echter niet met dertien stemmen voor en negentien stemmen tegen. Met name D66 en de ChristenUnie/SGP verklaarden ‘helemaal niets met deze prijs te hebben’ en daarom geen enkele steun te zullen verlenen. Toen daarop voor de jury voor de laatste keer vier collega’s aangewezen moesten worden gebeurde dit desondanks unaniem. Met name de ChristenUnie/SGP bleek hierin dus niet erg principieel; een onthouding van stemming had meer aangesloten bij hun eerdere verklaring.

De Uitblinker zal begin 2015 dus voor het laatst uitgereikt worden. De komende tijd zal de jury zich nog eenmaal richten op wie zich het meest en best wist te onderscheiden. Namens de raad zitten hier in: Marco van Unen (CDA), Arne van der Zande (VV2000/Leefbaar Vlaardingen), Stefanie Solleveld (PvdA) en Ron Boers (ONS Vlaardingen).Gerelateerd