Gemeente zit ondernemers dwars

30-04-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Wie op zondag 12 mei, op Moederdag, nog even een cadeautje wil kopen in het centrum zou dat moeten kunnen volgens het college. Dat college liet vandaag weten dat winkeliers een ontheffing kunnen krijgen voor die dag (geen officiële koopzondag) en dan de deuren mogen openen van 10.00 uur tot 18.00 uur. Overigens was wethouder Jacky Silos (CDA) tegen dit voorstel, vanwege natuurlijk de eigen (deels) christelijke achterban. Het college praat dus niet altijd met één mond.

Overigens, krijgen? Dat ook weer niet want voor openstelling betaal je dan €18,90; dat kost het ongeveer om een ambtenaar een ontheffing te laten schrijven en dit te registreren. Je kunt natuurlijk ook als gemeente zeggen: ga je gang maar, we zien wel wie er open is. Maar ja, regels zijn regels en dat maakt ondernemen er niet altijd makkelijker op. Dat ondervonden overigens ook afgelopen Koningsdag een aantal ondernemers die hun spullen voor een deel buiten de winkel hadden staan in een kraam. Dat mocht niet volgens de officiële regels, want daarvoor moest dan een extra vergunning komen. Diezelfde winkeliers stonden zij aan zij met de kleedjes van de Vrijmarkt, waar dan geen (extra) vergunning voor nodig is. Vreemd?

Nou het zit zo: Door al die drukte op straat met Koningsdag komt het publiek wat minder snel naar binnen, dus je spullen bij de Vrijmarkt buiten uitstallen, waar iedereen wel langsloopt, is wel zo slim. Voor die winkels mogen toch geen kleedjes, dus niemand die er last van heeft; maar ja, de regel is dan weer dat de Vrijmarkt niet voor professionele handelaren is, dus moesten de winkeliers, voor hun eigen winkel nota bene, opkrassen. Doordeweeks, als er geen Vrijmarkt is, mogen ze de spullen wel weer buiten zetten, want daar betaal je in principe precariobelasting voor. Regels zijn regels, maar ondernemen wordt er zo niet prettiger of makkelijker op.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date