Geredde zwanen alsnog gedood?

07-07-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De afgelopen weken is er met man en macht, door vrijwilligers, dierenwelzijnsorganisaties en Rijkswaterstaat gewerkt aan het vangen, schoonmaken en revalideren van zwanen die zijn getroffen door de olieramp in het Botlekgebied. Inmiddels zijn er ruim 800 zwanen opgevangen en is de schoonmaak in volle gang. Hiermee zal de komende weken nog doorgegaan worden.

De provincie Zuid-Holland heeft echter dinsdag besloten om de jacht op zwanen weer toe te staan (na de zomer zal een nieuw faunabeheerplan worden vastgesteld). Neill Voorburg, raadslid van GroenLinks, is verbijsterd en vroeg afgelopen donderdag in de raadsvergadering aan wethouder Bart de Leede hier fel tegen te protesteren: ,,De dieren mogen bestreden worden met honden, haviken, slechtvalken, woestijnbuizerds, plus: slag-, snij- of steekwapens, aldus de provincie. Het gebruik van clustermunitie resulteert in een groot aantal aangeschoten dieren, die een pijnlijke dood sterven, tenzij ze het ‘geluk’  hebben dat er een priem door hun kop wordt gejaagd. Zwanen zijn namelijk te groot om via hagel direct gedood te worden.

,,Een nogal wrang besluit omdat de we hier in de regio zwanen opvangen’’, aldus Neill Voorburg. ,,Vervolgens worden ze een aantal kilometer verderop gedood. Naast het overduidelijke dierenleed, is dit een klap in het gezicht van alle vrijwilligers en organisaties die betrokken zijn bij het redden van met giftige stookolie besmeurde dieren. Daarbij is timing alles: een week geleden heeft de Provincie Zuid-Holland nog €10.000 beschikbaar gesteld voor de opvang van gewonde dieren, een week later staat zij toe dat ze met een priem om het leven worden gebracht...’’

Wethouder de Leede toonde zich geschrokken door de berichtgeving over de jacht op zwanen. Hij zei verbaasd te zijn over de wijze waarop de jacht wordt uitgevoerd en vraag zich af of dit niet in strijd is met regelgeving omtrent dierenwelzijn. De wethouder geeft aan uit te gaan zoeken wat het beleid nu precies behelst en hoe het tot stand is gekomen. De Leede: “Bij faunabeheer is standaard ook betrokkenheid van natuur- milieu en dierenorganisaties aan de orde, waaronder de vogelbescherming. Dat roept de vraag op hoe deze organisaties tegen dit beleid aankijken en dat wil ik graag onderzoeken.”


Gerelateerd