Geuzenmaand weer van start

24-02-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN ‐ Onze vrijheid opnieuw verteld: dat is de kernzin van de Geuzenmaand, die in maart zijn beslag krijgt. Rond de uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart zijn er de gehele maand activiteiten in de stad. In de lijn van onze verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, de Geuzen, verhaalt de organisatie over de vrijheid die wij nog steeds mogen beleven. Het thema Den Juisten Tijd krijgt vorm in onder andere exposities, lezingen en theater.

De maand maart, waarin de Geuzenpenning wordt uitgereikt, staat symbool voor het opnieuw vertellen van de vrijheid. Niet alleen vanwege oorlogsgeweld, zoals we dat vaak doen in mei. Ook de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van expressie, de vrijheid om jezelf te zijn staan centraal. Dit jaar krijgen alle herdenkingsprojecten een extra gouden randje, omdat we 75 jaar vrijheid vieren. Het conceptuele thema voor de Geuzenmaand is “Den Juisten Tijd”, een onderdeel van de tekst die op de muur rond het Geuzenmonument in Vlaardingen staat: “verzet tegen den vijand geschied steeds op den juisten tijd”.

Van alles te doen


De Geuzenmaand kent weer een aantal interessante activiteiten, bijeengebracht door de gelijknamige stichting. De opening vindt plaats op 3 maart in De Windwijzer, met een presentatie van NOS‐verslaggever Lex Runderkamp. In hetzelfde gebouw is er tot half april een fototentoonstelling, samengesteld door kunstenaar Beaty Czetö.

En er zijn meer tentoonstellingen. De Bibliotheek De Plataan pakt uit met Palet van Verzet, een expositie over verzetsvrouwen. In de Grote Kerk, Museum Vlaardingen en KADE40 is een uitgebreide kunsttentoonstelling te zien met werken uit o.a. Nederland, Amerika en Japan. Deze is vormgegeven door Jan van Dorp, die het stokje heeft overgenomen van Frans de Winter.

Lezingen en theater


Historica Willy Atema en kunstenaar Hans Rikken behandelen in een duopresentatie de Hadj en sluiten daarmee zeer nauw aan op de nieuwe Geuzenpenningdragers uit Saudi‐Arabië. Historica Cora Laan buigt zich twee weken daarvoor over de Agnetalezing in Museum Vlaardingen.

De Geuzenmaand mag zich verheugen in een kleine, maar bijzondere uitbreiding: in Theater Koningshof in Maassluis speelt Mohammed Azaay Jihad van Liefde. Dit is een muzikaal verhaal, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Van Reybrouck. Hierin tekende hij het aangrijpende verhaal op van Mohamed El Bachiri. Deze metrochauffeur uit het Belgische Molenbeek verloor zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen bij de terreuraanslag in de Brusselse metro.

Het volledige programma is te lezen op www.geuzenmaand.nlGerelateerd