Geuzenpenning uitgereikt aan padre Alejandro

13-03-2019 Nieuws Redactie

Fotografie: Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Regen, harde wind en het ontbreken van leden van het koninklijk huis of de koninklijke familie. Het zorgde ervoor dat de publieke belangstelling voor (het uitreiken van) de Geuzenpenning op de Markt niet erg groot was. Waar in bijvoorbeeld in 2005 de komst van acteur en activist voor Tibet Richard Gere voor een afgeladen centrum zorgde hadden de paar dranghekken vanmiddag niet echt een functie.

Desondanks blijft het uitreiken van de Geuzenpenning een unieke gebeurtenis, waarbij deze wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Dit jaar was dat de Mexicaanse priester padre Alejandro Solalinde Guerra.

Padre Alejandro Solalinde richtte in 2007 het opvanghuis Hermanos en el Camino op (Broeders Onderweg) in de Mexicaanse stad Ciudad Ixtepec. Padre Alejandro Solalinde (73) biedt hiermee een veilige plek aan migranten waar ze even op adem kunnen komen en terecht kunnen voor voedsel en onderdak, evenals medische en psychologische hulp en juridische begeleiding. Dagelijks proberen de doorgaans wanhopige migranten de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over te steken, op zoek naar een beter leven voor hen en hun familie. Het is een gevaarlijke reis die bovenop vrachttreinen of te voet wordt afgelegd. Onderweg lopen ze groot gevaar te worden mishandeld, beroofd, ontvoerd voor losgeld, verkracht of vermoord. Padre Solalinde kon dit niet langer aanzien en daarom zet hij zich al jaren in om hun lot te verbeteren.

De Geuzenpenning werd vanmiddag even na drie uur uitgereikt in de Grote kerk die wel weer redelijk vol was, maar dan wel met genodigden. Het was Tineke Ceelen, directeur van stichting Vluchteling, die de Geuzenpenning uitreikte aan padre Alejandro Solalinde Guerra.

Vooraf waren er kransleggingen op begraafplaats Emaus, bij de graven van de Geuzen, en daarna bij het Geuzenmonument aan de Markt tegenover het stadhuis. Voor wie het moest missen hebben we de foto’s nog.

 

Bekijk de foto's


Gerelateerd