Gouden Haring dit jaar voor...?

22-05-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Vanaf 2006 wordt jaarlijks een Gouden Haring uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor Vlaardingen. Dat kan op verschillende gebieden zijn: maatschappelijk of iets wat goed is voor de promotie van de stad. Het idee van de Gouden Haring is oorspronkelijk afkomstig van radioman, oud raadslid en horecaondernemer Ben Trooster. Degenen die tot nu toe de onderscheiding hebben gekregen vormen inmiddels met elkaar het Genootschap van Gouden Haringdragers. Goudsmid Werner Nijman van de Hoogstraat maakte overigens de uit te reiken haring naar voorbeeld van de gouden kuipersharing uit 1923

In een besloten vergadering op 21 maart jongstleden heeft het Genootschap met elkaar een unanieme keus gemaakt voor degene die dit jaar de bijzondere onderscheiding ten deel valt. Wie dat is ? Traditiegetrouw wordt dat pas bekend gemaakt op het moment van uitreiken en ook voor de laureaat zal dit tot dan toe een verrassing blijven.

In ieder geval staat er een plechtige ceremonie gepand in de Grote Kerk op woensdag 27 mei, om vijf uur ’s middags, waarbij iedereen welkom is. Voorzitter van de Gouden Haringdragers is Yvonne Batenburg, bekend van onder meer de Federatie Broekpolder en zeer betrokken bewoner van Vlaardingen, en zij zal de bekendmaking ter hand nemen. Aanwezig en mede-uitreiker van de Gouden Haring 2015 is burgemeester Bert Blase, voor wie deze gelegenheid de zoveelste inwijding is in de bijzondere gebruiken van onze Haringstad.

Er zal op de bijeenkomst ook uitleg gegeven worden over het door de ‘Gouden Haringen’ gestarte  project betreffende de registratie en inventarisatie van de glas-in-lood ramen van de Grote Kerk. De voorzitter van de Stichting tot Exploitatie van de Grote Kerk te Vlaardingen, Pieter Sneep, zal als gastheer van het Gouden Moment hierover het woord voeren.

De volledige lijst van laureaten tot nu toe:

2006 - Tjerk Bruinsma

2007 - Peter de Jong

2008 - Leen van Bree

2009 - Yvonne Batenburg

2010 - Coerd de Heer én Kees Alderliesten (postuum)

2011 - Bram van Dorp

2012 - Sjaak van Steenbergen

2013 - Jeroen ter Brugge

2014 - Wibo BroekGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date