Gouden Haring voor Frank Tomei

28-07-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Het is een illuster gezelschap: het Genootschap van Gouden Haringdragers. De leden ervan komen verschillende malen per jaar bij elkaar, op geheime plekken en verzwegen tijdstippen. Ondertussen houden ze zich wel bezig met het maatschappelijke en culturele leven in Vlaardingen. Jaarlijks kiezen zij een nieuw lid, dat zich verdienstelijk moet hebben gemaakt voor de stad, op een breed terrein.

Doorgaans wordt de Gouden Haring kort voor de zomervakantie uitgereikt, maar dit jaar gebeurde dat iets later: in de Grote kerk kwamen de leden van het Genootschap gisteren bij elkaar om Frank Tomei te huldigen. Het Genootschap had unaniem besloten om de Gouden Haring op te spelden bij Frank Tomei als blijk van waardering voor zijn culturele en maatschappelijke inzet voor de stad Vlaardingen. Veel Vlaardingers kennen Frank natuurlijk als de drijvende kracht achter de organisatie van onder meer het Zomerterras, maar zijn ‘historie’ gaat verder terug: Zo is Frank al meer dan een kwarteeuw onvermoeibaar bezig om Vlaardingen leuker, spannender en interessanter te maken. Begin jaren negentig al met het Pandemonium, het Repetitiehuis en Villa Musica. Hele generaties hebben daar muziek leren maken.

Uit het juryrapport: ,, Wat Frank doet, is het leven mooier maken. Om het leven mooier te maken, maakt hij ook zijn omgeving mooier. Nou wil het gelukkige toeval dat Frank Vlaardinger is, in hart en nieren. Vlaardingen is zijn omgeving. En dus maakt hij Vlaardingen mooier.

Wat Frank doet, gaat altijd een stap verder dan vermaak. Projecten waarbij Frank betrokken  is, die draaien nooit om makkelijke winst, grote omzetten of snel succes. Ze draaien altijd om vergroting van de levensvreugde en verhoging van de levenskwaliteit. En dat dan voor zoveel mogelijk mensen.’’

De Gouden Haring werd opgespeld door burgemeester Annemiek Jetten en een bijbehorende oorkonde kreeg Frank uitgereikt uit handen van Yvonne Batenburg, voorzitster van het Genootschap van Gouden Haringdragers. Tenslotte kreeg Frank ook nog een bijbehorende duig van een harington, waarmee bij de besloten vergaderingen van het Genootschap gestemd kan worden.

Bijzonder detail aan het geheel was dat Frank Tomei ook nog eens de huidige koster is van de Grote kerk; in die rol mocht hij alles klaar zetten voor de ceremonie waarbij hij zelf gehuldigd werd. Hij wist dat echter zelf niet van tevoren maar werd verrast, door vrienden, familie en de leden van het Genootschap.

 

De volledige lijst van laureaten tot nu toe:

 

2006 - Tjerk Bruinsma

2007 - Peter de Jong

2008 - Leen van Bree

2009 - Yvonne Batenburg

2010 - Coerd de Heer én Kees Alderliesten (postuum)

2011 - Bram van Dorp

2012 - Sjaak van Steenbergen

2013 - Jeroen ter Brugge

2014 - Wibo Broek

2015 – Ineke Nieuwstraten

2016 – Renske Verbeek

2017 – Sarah Muse

2018 – Frank TomeiGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date