Gratis parkeren in Vlaardingen ?

03-02-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Studenten van het Albeda Collega stelden onlangs vast dat nog teveel Vlaardingers het Centrum mijden vanwege de parkeertarieven. Er wordt steeds vaker gekozen voor plaatsen en winkelcentra waar parkeren goedkoper of gratis is. Zo kun je in Naaldwijk de eerste paar uur je auto gratis kwijt bij winkelcentrum De Tuinen. Moeten de parkeertarieven in Vlaardingen ook omlaag? Dat is één van de vragen waar een ‘werkgroep Bereikbaarheid’ zich mede namens de gemeente mee bezig houdt. Er lijken slimme oplossingen voor de hand te liggen, maar niemand durft het schijnbaar aan te experimenteren.

Volgens de notulen van de Werkgroep Bereikbaarheid ziet deelnemer BKS-parking ‘gratis parkeren’ niet zitten: ,,parkeren is weliswaar een ‘dissatisfier’ maar geen reden om een aantrekkelijke bestemming te mijden, Kijk maar naar grote binnensteden als Rotterdam en Den Haag, daar is ook geen sprake van gratis parkeren’’, aldus het verslag van de derde bijeenkomst van de werkgroep.

Het is waar dat in grote steden als Rotterdam de tarieven doorgaans net wat hoger liggen dan in Vlaardingen, maar het aanbod aan shoppingmogelijkheden, cultuur en recreatie is daar dan ook veel groter dus aantrekkelijker. In met Vlaardingen vergelijkbare plaatsen als Zoetermeer, Spijkenisse en Delft (aldus het onderzoek van het Albeda College) zijn de parkeertarieven op een vergelijkbaar niveau of lager, maar het winkelaanbod vooralsnog aantrekkelijker.

Ondertussen wordt er gewerkt aan ideeën om de Vlaardingse binnenstad aantrekkelijker te maken en dat is moeilijk met de huidige verschraling van het winkelaanbod; teveel winkelketens zijn de laatste tijd ‘omgevallen’. Deel van de oplossing zou kunnen zijn om het parkeren goedkoper te maken naarmate je langer in de stad bent. Het eerste uur het normale tarief berekenen, het tweede uur goedkoper maken en misschien vanaf het derde uur wel gratis. De kans dat bezoekers van het stadscentrum zou langer blijven ‘hangen’ en mogelijk meer uitgeven (toch nog maar een kopje koffie doen?) lijk je hiermee te kunnen vergroten. Een positief neveneffect is mogelijk ook dat de lege etages in de parkeergarage aan de Afrol ook meer gevuld zullen zijn en dat is, ondanks een lager parkeertarief, een gemiddeld hogere opbrengst voor BKS Parking. Het lijkt de moeite waard om hier eens mee te experimenteren.

Binnenkort zal het college zich ook buigen over de besteding van de parkeergelden. Gaat de gemeente samen met BKS Parking investeren in bereikbaarheid door ook parkeren aantrekkelijker te maken?Gerelateerd