Grijs (ingezonden brief)

19-05-2015 Nieuws Redactie

In een ingezonden brief pleit CDA fractievoorzitter Jacky Silos voor een gemeenteraad waar het meer om de inhoud gaat en waar er minder gesproken wordt over procedures.


Ruim tien centimeter was het. Tien centimeter van één haar bovenop mijn hoofd is grijs. Meer dan dat was er ook niet nodig voor totale ontreddering. Toen ik van de ergste schrik bekomen was, onderzocht ik hoe lang die haar daar dan al zat. Het blijkt dat hoofdhaar ongeveer een centimeter per maand groeit. Het toeval wil dat dat overeenkomt met de tijd dat ik in de gemeenteraad zit. Zoals wel meer CDA’ers geloof ik niet zo snel in toeval. Beelden van Obama met zijn prachtige uitspraak “You’ve watched me age before your eyes” schieten door mijn hoofd. Alhoewel we in Vlaardingen niet gevrijwaard zijn van problemen, blijf ik verstoken van de last die Obama draagt. Door de Vlaardingse problemen zou een mens niet voortijdig oud moeten worden, lijkt me.

Mijmerend over het idee dat ik afscheid moet nemen van de illusie van de eeuwige jeugd, denk ik terug aan mijn trip naar het Europees Parlement in Straatsburg. Mijn leerlingen gingen daar met leeftijdgenoten uit 22 andere EU-landen in debat over de toekomst van Europa. De jeugdige bevlogenheid die ze lieten zien en de gepassioneerde speeches die ze daar hielden werden te vaak gevolgd door bureaucratische verhalen die dromen de grond in boren.

De vertaling naar Vlaardingen kan ik goed maken. Raadsvergaderingen gaan stelselmatig gebukt onder proceduredebatten. Als je ergens oud van wordt, dan zijn het wel dergelijke discussies. Ze lijken alleen de agenda te dienen van degene die het onderwerp aanzwengelt . Lokale politici horen nogal eens het verwijt dat ze alleen maar gaan over stoeptegels en lantarenpalen. Ging het daar maar wat vaker over in Vlaardingen! Dan zouden we kunnen vertellen dat wij geloven in de kracht van de samenleving die zélf mee kan denken met en werken aan een mooiere en betere bestrating, zonder dat dat per se extra geld moet kosten. Dan zouden we kunnen pleiten voor meer veiligheid en het kunnen hebben over duurzame verlichting.

Zolang de inhoudelijke debatten op de achtergrond blijven, wordt het steeds lastiger om Vlaardingers bij de politiek te betrekken. Na een kwartier onnavolgbaar gesteggel over procedures haken kijkers van de raadsvergaderingen thuis af. Volgens mij moeten we daar nu echt eens mee stoppen. In het belang van onze mooie stad en het imago van de politiek. Om maar te zwijgen over mijn eigen belang te voorkomen dat ik over drie jaar helemaal grijs ben.


Jacky Silos, fractievoorzitter CDAGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date