Groeiend Verzet in actie voor Volksbos

12-02-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – De 1700 bomen die in 2013 zijn geplant aan de Zuidbuurt mogen niet verloren gaan. Dat is de basis van een actie die de actiegroep Groeiend Verzet op zaterdag 13 februari houdt. Het doel daarbij is te zorgen dat al die bomen niet gekapt gaan worden door Rijkswaterstaat, maar dat ze herplant worden in de omgeving.

Om archeologisch onderzoek mogelijk te maken (een verplichte procedure bij bouw) is Rijkswaterstaat van plan op korte termijn het Tweede Volksbos te kappen. Helaas is het volgens de nieuwe Boswet (2015) niet meer verplicht om een kapvergunning aan te vragen. Het is dus onmogelijk een bezwaarprocedure te starten.
 

Wat wil Groeiend Verzet?

De bomen zijn goed te verplaatsen en herplant van dit uit diverse soorten bomen bestaande bos is een duurzame oplossing. Groeiend Verzet wil nog steeds geen Blankenburgtunnel, maar wil dat de bomen wel behouden blijven als Rijkswaterstaat voorbereidingen gaat treffen. Rijkswaterstaat moet dan de bomen professioneel weg laten halen. Ze kunnen worden herplant in de directe omgeving, in overleg met Stichting Boombehoud en de gemeente. De planters van Volksbos II willen hierbij uiteraard behulpzaam zijn.

Op het filmpje is een animatie te zien van het tracé Blankenburgverbinding. Ten noorden van de spoorlijn begint de Aalkeettunnel die direct na de Zuidbuurt eindigt. Als deze tunnel geboord wordt, kan het Tweede Volksbos dus blijven bestaan. Uiteraard geeft Groeiend Verzet geeft daar dan de voorkeur aan, omdat de schade zo nog enigszins beperkt kan worden,. Alleen de bomen die moeten verdwijnen voor het archeologisch onderzoek moeten dan tijdelijk elders komen te staan. 

De actie is zaterdag om 11.00 uur bij het Tweede Volksbos, via de oprijlaan van Zuidbuurt 38. Hierbij maakt Groeiend Verzet een bijzondere mogelijke herplantplaats bekend. De actie is klein van opzet, omdat er rekening wordt gehouden met de zorg van de pachter voor de schapen en de natte grond.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date