Categorieën

Service

GroenLinks wil schoolzwemmen terug

GroenLinks wil schoolzwemmen terug
Politiek

GroenLinks wil schoolzwemmen terug

  • Redactie
  • 27-08-2015
  • Politiek
GroenLinks wil schoolzwemmen terug

VLAARDINGEN – De directeur van de Reddingsbrigade Nederland deed gisteren de oproep om het schoolzwemmen weer in te voeren. Deze oproep kwam nadat afgelopen zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen. De lokale fractie van GroenLinks sluit zich aan bij dit standpunt en heeft er een aantal vragen over gesteld aan het college van burgemeester & wethouders.

,,De oproep van de directeur van de Reddingsbrigade Nederland om het schoolzwemmen weer volledig terug te brengen in het basisonderwijs is de GroenLinks fractie uit het hart gegrepen. De zwemcultuur in Nederland kalft af en dit beleid moet volgens ons worden omgebogen’’, aldus GroenLinks.

Het schoolzwemmen is een groot deel van het schoolzwemmen enkele jaren geleden komen te vervallen uit bezuinigingsoverwegingen. GroenLinks vraagt het college hoe groot het behaalde financiële ‘voordeel’ destijds was en of het geheel terug invoeren ervan mogelijk is. ,,Zwemmen moet een vast onderdeel zijn van de opvoeding. Deelt u deze zienswijze en ook dat er een taak ligt om te zorgen dat kinderen met een zwemdiploma A en B de bassischool verlaten ?’’ GroenLinks vraagt ook of het college zicht heeft op hoeveel kinderen nu al de basisschool met één of twee zwemdiploma’s verlaten.

De partij vraagt het college of het bereid is om is om met de schoolbesturen in overleg te gaan en het schoolzwemmen als een vast onderdeel van de lichamelijke opvoeding te laten zijn, zowel voor groep 5 als groep 6. GroenLinks besluit haar vragen met: ,,Bent u bereid om staat u nog steeds achter uw uitgangspunt dat kinderen zichzelf moeten kunnen redden in het water, en kunt u aangeven of dat alleen met zwemdiploma A volgens u voldoende is?’’

Een aantal Vlaardingse scholen heeft nog schoolzwemmen op het lesrooster staan, maar niet alle scholen. Waar dat niet het geval is kiezen veel ouders er voor om zelf zwemlessen te regelen bij De Kulk of Zwemschool Arons.