Haring voor Vlaring

09-07-2014 Nieuws Luca Meijer

VLAARDINGEN – Als het aan Jeroen Verhoeff ligt vult in december de hal van het nieuwe stadskantoor zich met haringen. Geen echte, maar een kunstwerk bestaande uit kunststof haringen die samen een school vormen. Verschillende sponsors en ook de gemeente hebben hun financiële bijdrage om het kunstwerk mogelijk te maken al geleverd. Voor het laatste beetje geld wordt de hulp van de burgers gevraagd.

Hoe kwam Jeroen Verhoeff erbij om een kunstwerk met haringen te maken? ,,Vlaardingen staat bekend om de haring maar wij hebben nog niet echt iets dat iets vertelt over de band met die mooie vis en de historie als Haringstad’, aldus Verhoeff. ,,Ik had het idee om die band visueler en tastbaar te maken en zo werd het idee geboren voor een kunstwerk. Stichting Mareado, die zich met kunst en kunstenaars bezighoudt', was ook enthousiast en steunde me vanaf het begin. Later haakten ook de gemeente en een aantal grote sponsoren aan. Vroeger zwommen er trouwens hier in de Nieuwe Maas nog bruinvissen, maar op een gegeven moment was het water zo vuil dat dat ophield. De visstand, en met name de haring is ook een tijdlang slecht geweest, maar dat tij is gelukkig gekeerd. Aan de tweede Maasvlakte en bij de Brouwersdam kun je ook weer geregeld zeehonden ‘spotten’.

Jeroen houdt er niet van om iets van een foto na te schilderen, maar gaat zelf de natuur om te kijken en te beleven. Regelmatig betekent dat ook snorkelen en duiken om en daarna zijn ervaringen in een schilderij uitdrukken. Zijn atelier hangt vol met kleurrijke werken en beelden van dolfijnen, orka’s en natuurlijk ook haringen. De laatste snijdt hij voor zijn haringkunstwerk uit kunststof, maakt er schubben op en schildert dan de kleur: zilverachtig, blinkend en een kleur die ‘groenachtig’ is.

,,Er was nog wel veel twijfel over waar het beeld moest komen. Ik had voorgesteld om het naast de Visbank te plaatsen of op het Hoofd maar dat ging helaas niet door. Na veel praten kwam ik op het idee het beeld in de hal van het nieuwe Stadskantoor te plaatsen: doordat de zon de hele dag vanaf een andere kant op het beeld schijnt ziet het er er de hele dag door anders uit. Misschien kan tezijnertijd ook een spotje boven het beeld hangen zodat het beeld ’s avonds en ’s nachts ook een bijzondere indruk maakt door het weerspiegelen van al die blinkende vissen.

Jeroen Verhoeff zal komende zaterdag 12 juli, wanneer alle Vlaardingers het Stadhuis en het Stadskantoor kunnen bezichtigen, een ‘crowdfunding’ actie in de hal van het Stadskantoor opstarten. Wie een financiële bijdrage geeft, krijgt een setje ansichtkaarten van zijn haringkunst. ,,Misschien is dit mijn laatste kunstwerk wel’’, vervolgt Jeroen Verhoeff. ,,Ik ben steeds meer aan het filmen geslagen, vooral natuurdocumentaires. Aan de film ‘De Nieuwe Wildernis’ over de Oostvaardersplassen heb ik meegewerkt als één van de cameramensen. Inmiddels komen er meer opdrachten binnen waaraan ik mee ga werken, onder meer een opdracht vanuit Azië om een documentaire te maken over de natuur in Marokko. Ik ben niet de beste cameraman’’, lacht hij. ,,Ik weet daarentegen de dieren juist wel weer te vinden. Maar nu eerst nog een paar honderd haringen maken, het is december voor je het weet’’.

Wie het project en de haringkunst van Jeroen Verhoeff wil volgen kan dat doen op deze Facebookpagina.Gerelateerd