Haringkunst in Stadskantoor

26-05-2015 Nieuws Redactie

Luca Meijer interviewt kunstenaar Jeroen Verhoeff

VLAARDINGEN – Vorig jaar werd beeldend kunstenaar Jeroen Verhoeff nog geïnterviewd door Vlaardingen24-stagiair Luca Meijer. Het werk waar hij toen nog mee bezig was, een school haringen, is af en zal op 30 mei in de hal van het Stadskantoor onthuld worden. Oorspronkelijk was het de planning om afgelopen decembermaand al klaar te zijn, maar beeldende kunst laat zich niet dwingen zullen we maar zeggen. Voor het maken van het kunstwerk was namelijk ook geld nodig en verschillende sponsors waaronder de gemeente hebben hun financiële bijdrage om het kunstwerk mogelijk te maken al geleverd. Voor het laatste beetje geld werd de hulp van de bewoners van Vlaardingen gevraagd.

Hoe kwam Jeroen Verhoeff erbij om een kunstwerk met haringen te maken? ,,Vlaardingen staat bekend om de haring maar wij hebben nog niet echt iets dat iets vertelt over de band met die mooie vis en de historie als Haringstad’, aldus Verhoeff in het interview met Luca Meijer vorig jaar. ,,Ik had het idee om die band visueel en tastbaar te maken en zo werd het idee geboren voor een kunstwerk. Stichting Mareado, die zich met kunst en kunstenaars bezighoudt, was ook enthousiast en steunde me vanaf het begin. Later haakten ook de gemeente en een aantal grote sponsoren aan. Vroeger zwommen er trouwens hier in de Nieuwe Maas nog bruinvissen, maar op een gegeven moment was het water zo vuil dat dat ophield. De visstand, en met name de haring is ook een tijdlang slecht geweest, maar dat tij is gelukkig gekeerd. Aan de tweede Maasvlakte en bij de Brouwersdam kun je ook weer geregeld zeehonden ‘spotten’.

Kunstenaar Jeroen Verhoeff zal op 30 mei tot het eind van de dag van de publiekshal in het Stadskantoor zijn atelier maken. Het Stadskantoor is om die reden opgenomen in de jaarlijks door stichting Mareado georganiseerde Open Ateliers. Dit jaar doen 30 Vlaardingse kunstenaars mee: zij hebben hun atelier geopend om het publiek een kijkje in de keuken van hun kunst te geven. Meer info vindt u hier

Niet alleen kunstenaars heten overigens bezoekers welkom op zaterdag 30 mei. Ook is het die dag de eerste keer dat de regionale open bedrijvendag Waterweg Werkt! wordt gehouden. In Maassluis, Vlaardingen en Schiedam openen 33 bedrijven en organisaties hun deuren. Wie dat zijn, kunt u  hier lezen. De publiekshal van het Stadskantoor is ook in het kader van Waterweg Werkt! te bezoeken op 30 mei. Er zijn medewerkers van de gemeente aanwezig, die graag uw vragen over het Actieplan Wonen en het Actieplan Economie beantwoorden. Jongeren kunnen bovendien informeren naar de mogelijkheden van stageplaatsen in de gemeentelijke organisatie.
De publiekshal van het stadskantoor is op deze dag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date