Havenloop: gaat ie wel of niet door?

14-04-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In Rotterdam zetten ze een hele stad af voor de marathon, in Vlaardingen lukt het niet met een parcours voor de Havenloop van iets meer dan een kilometer. Reden? De commissie van Atletiekvereniging Fortuna die belast is met de organisatie van de Havenloop vindt, na bestudering van het nieuwe 1 kilometer parcours op de Westhavenkade, dat de veiligheid voor lopers en toeschouwers ontoereikend is. Een traditie van decennia gaat daarmee dit jaar verloren. Voor volgend jaar wordt een andere oplossing gezocht.

Onveilig en te kort parcours

De website van de club meldt er het volgende over: ,,Het parcours van 1 kilometer is eigenlijk te kort, omdat voor de 10 km er 10 rondes gelopen moeten worden, wat door de drukte bijna niet te doen is. De koplopers zullen de langzamere lopers zeker 4x of misschien wel 5x inhalen. Dat is niet leuk voor de snelle, maar zeker ook niet leuk voor de langzame lopers. Er is 50 procent minder ruimte in vergelijking met het oude parcours; ervan uitgaande dat er veel toeschouwers op het parcours staan en er mensen zijn die willen oversteken, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Voor de atleten die op het parcours lopen is het heel druk op de Westhavenkade. Omdat het parcours (Westhavenkade) op het smalle gedeelte ongeveer 5 meter breed is, is dat ook niet veilig. Daarnaast is er een krap keerpunt op het eind van de Westhavenkade. Hierdoor kan een onveilige situatie ontstaan voor de deelnemers.  Ook zal het bij de passages van de start en finish erg druk zijn om de goede volgorde van de 5 - en 10 km lopers bij te houden. De organisatoren willen voor volgend jaar toch een langer parcours uitzetten over de West- en Oosthavenkade om de problemen als hierboven omschreven te voorkomen’’.

Wethouder ziet toch mogelijkheden

Voor de microfoon van het programma Van Vooren in de Middag bij Omroep Vlaardingen reageerde wethouder Arnout Hoekstra gisteren enigszins teleurgesteld. Hoekstra is zelf fervent hardloper en regelmatig deelnemer aan de Havenloop. Hij beloofde een en ander nog eens uit te zoeken en kwam later met een reactie: ,,Het initiatief om de traditionele route te verleggen komt bij de Stichting Nationale Gedenkdagen vandaan. De stichting is van mening dat de oorspronkelijke route teveel de cafés hindert. Hun alternatief was om de route te verleggen richting de Parallelweg en een deel van de Parellelweg daartoe af te sluiten. Het afsluiten van de Parallelweg wordt door de hulpdiensten, RET en winkeliers als onwenselijk beschouwd. Vervolgens is er een alternatief bedacht dat geen gebruik maakt van de Parallelweg. Fortuna heeft de Stichting Nationale Gedenkdagen laten weten dat dit alternatief voor hen niet bespreekbaar is en vervolgens direct besloten de Havenloop voor dit jaar geen doorgang te laten vinden alvorens naar de overige mogelijkheden te kijken. De overwegingen van Fortuna bij het afwijzen van dit alternatief zijn terug te lezen op de website van Fortuna. De gemeente heeft geen bezwaar om de Havenloop volgens de traditionele route te laten verlopen, maar dan zullen Fortuna en de Stichting Nationale Gedenkdagen daar wel onderling overeenstemming over moeten vinden’’, besluit Arnout Hoekstra.

De bal ligt nu dus bij Fortuna en de Stichting Nationale Gedenkdagen. Wordt vervolgd?Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date