Heer van Holy betreurt onderhoudsstaat hek

08-11-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN/DORDRECHT –Afgelopen week uitte oud-journalist en publicist Frans Assenberg stevige kritiek op de manier waarop de gemeente Vlaardingen met haar erfgoed omgaat. Assenberg verwees  hierbij naar de staat van onderhoud van het hekwerk aan de Laan van Hooglede bij de nieuwbouwwijk Parc Hooglede. Het antieke toegangshek is afkomstig van de voormalige Heerlijkheid Holy in de eveneens voormalige gemeente Vlaardinger-Ambacht. Assenberg maande de gemeente om het hekwerk beter te onderhouden.

Naar nu blijkt is dit hekwerk geen eigendom van de gemeente, maar particulier bezit. In 1964 werd het hek weggehaald om de ontwikkeling en bouw van de Holywijk mogelijk te maken. Eigenaresse van het hekwerk en de grond erbij was in die tijd Wilhelmina Petronella van Aardenne-Heykoop. Mevrouw Van Aardenne-Heykoop heeft er sindsdien jarenlang voor gestreden om het hek weer terug geplaatst te krijgen, wat uiteindelijk in 1972 ook gebeurde. Nog steeds is dit stukje historie in particuliere handen; Michiel van Aardenne, advocaat en de kleinzoon van de voormalige ‘Vrouwe van Holy’ is eigenaar.  Voor wie de naam bekend in de oren klinkt: Michiel is de zoon van voormalig minister Gijs van Aardenne (VVD)

,,Met het verdwijnen van de rechten op de Heerlijkheid, zo rond de periode van de Franse Revolutie, is ook de bijbehorende titel verloren gegaan’’, aldus Michiel van Aardenne. ,,In besloten kring maken we er nog weleens een grap over, maar Heer van Holy ben ik niet meer. Op het hekwerk dat toegang gaf tot de Heerlijkheid, ofwel het landgoed bij Holy, rust nog een opstalrecht. Destijds is bij het terugplaatsen van het hekwerk de afspraak gemaakt dat de gemeente verantwoording voor het onderhoud ging dragen. Er is bij een officiële handeling toen zelfs nog een wethouder geweest die het hek het eerste likje verf met de kwast gegeven heeft. Ik weet ook wel dat het er nu beroerd bijstaat en ik ben dan ook van plan hier binnenkort met de gemeente over in gesprek te gaan, graag zelfs’’.

Is de Heerlijkheid van Holy dan voorgoed geschiedenis ? ,,Niet helemaal’’, aldus Michiel van Aardenne. ,,Met de opbrengst van de grond is er destijds een huis gekocht in Zeeland, waar we nog regelmatig verblijven met familie. In de naam ervan leeft de historie voort. Het huis draagt namelijk de naam “Nieuw Holy’’, besluit hij lachend.  

De gemeente heeft inmiddels laten weten een beleidsmedewerker monumenten langs het hekwerk te sturen om poolshoogte te nemen van de staat van het hekwerk.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date