Help Gambia te Leren opent school in Gambia

27-09-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/PENYEM - Op 28 oktober 2016 wordt in Penyem, Gambia, een nieuwe basisschool geopend, de Penyem Basic Lower School. De bouw van de school is een initiatief van de stichting ‘Help Gambia te Leren’ en wordt gesponsord door het Vlaardingse bedrijf Voscon BV. De basisschool is niet het eerste project van stichting ‘Help Gambia te Leren’. 220 kinderen zitten momenteel, dankzij de in 2006 opgerichte stichting, op school. Een bestaande school is aangesloten op een waterleiding, in 2009 is een nieuwe school gebouwd, in 2013 is een middelbare school geopend, er is werkgelegenheid gecreëerd en volwassen vrouwen hebben een vak geleerd en microkrediet gekregen waardoor zij hun zelfgemaakte producten nu kunnen verkopen.

Zes jongeren zijn ondertussen met een vervolgopleiding gestart. Oprichters Corrie en Michel Jordaan: ,,In Gambia is het heel moeilijk voor ouders om het schoolgeld voor hun kinderen te betalen. Als je net genoeg verdient om met je gezin te kunnen wonen en eten is naar ons idee een keuze snel gemaakt. Door alle gulle sponsors, zowel in financiën als in natura, hebben we al prachtige projecten kunnen verwezenlijken. Met de opening van deze nieuwe basisschool kunnen 120 kinderen onderwijs genieten. In de toekomst hopen we de nieuwe school uit te kunnen breiden.”

Het Vlaardingse Voscon heeft de kosten voor de bouw van de school op zich genomen. Directieleden Martin van der Merwe, Ger Poot en Ronald van der Merwe: ,,Als bedrijf vinden wij het belangrijk om sociaal maatschappelijk te ondernemen. De stichting draagt niet alleen bij aan betere leefomstandigheden in Gambia, maar ook in Vlaardingen zorgt zij voor integratie en interactie. De mensen die in Vlaardingen betrokken zijn bij de stichting hebben een verschillende achtergrond. Wij hebben veel waardering voor de stichting. Daarom zijn wij blij op deze manier letterlijk een steentje te kunnen bijdragen.’’