Hennepteelt: kleine pakkans, lage straffen!

09-04-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Een opmerkelijke uitspraak van korpschef van politie Sjoerd Top, gisteren in de Kroepoekfabriek. D66 had er een avondvullend programma georganiseerd over de regulering van wietteelt en Sjoerd Top was één van de specialisten in een forum van vijf. ,,Wie eens gek wil doen, moet er niet aan beginnen om een kilo cocaïne in te voeren, maar een hennepplantage starten: de pakkans is klein en de straffen zijn laag’’, aldus Sjoerd Top. Top benadrukte daarbij dat hij daarmee geen pleidooi hield voor het overtreden van de wet, maar refereerde aan één van de bijkomende problemen van de huidige wetgeving rondom wietteelt.

Maurits Hortensius, voormalig steunraadslid van D66 en nog steeds betrokken bij de partij, leidde het vijfkoppige forum én het publiek van zo’n 70 bezoekers, door de avond. Hierbij vlamde nooit een felle discussie op tussen verklaard voor- en tegenstanders, maar werd het onderwerp wel uitgediept met argumenten, wetenschappelijke inzichten en de kennis en ervaring van ambtsdragers, politici en zij die er in de dagelijkse praktijk mee te maken hebben. Naast Sjoerd Top zaten burgemeester Bert Blase, Tweede Kamerlid Magda Berndsen, hoogleraar Criminologie Dirk Korf en de voorzitter van het Platform van Cannabisondernemingen Wouter van Egmond aan de forumtafel.

Zaal en forum, inclusief fractievoorzitter Esther Heijndijk van de ChristenUnie/SGP-fractie waren het er in ieder geval over eens dat de huidige wetgeving een wangedrocht is: verkoop van wiet door coffeeshops mag, maar strikt genomen is de inkoop ervan verboden. Coffeeshophouders moeten daardoor dikwijls zaken doen met criminele organisaties om aan hun verkoopwaar te komen. Waar Heijndijk namens haar achterban echter pleit voor een totaalverbod, wil Tweede Kamerlid van D66 Magda Berndsen de wet aanpassen: ,,Reguleer de verkoop met allerlei voorwaarden, zodat de koper weet wat hij krijgt. Nu is het vaak zo dat er allerlei pesticiden en groeiversnellers worden gebruikt, een slechte zaak voor de volksgezondheid. Met regulering kun je één en ander ook nog eens uit de criminele sfeer halen, hoewel je criminele organisaties er op zich geen slag mee toebrengt. Die verschuiven hooguit hun aandacht nog meer naar wapen- en mensenhandel en smokkel. Met de extra accijnzen die regulering opleveren kun je bovendien veel doen in de preventieve sfeer en ook nog eens de politie beter toerusten bij de opsporing van andere criminaliteit’’.

Al met al was de bijeenkomst onder het motto ‘Ruim Denken’ geen ‘flitsend’ maar wel een nuttig evenement. Het meest opvallend was wat ons betreft de afwezigheid van GroenLinks raadslid Lianne van Kalken, die onlangs een motie ingediend heeft met betrekking tot de regulering van wietteelt. Bijna net zo opvallend als de afwezigheid van raadsleden van de VVD die avond in Maassluis, waarbij collega’s uit Rozenburg en Vlaardingen met elkaar over de Blankenburgtunnel spraken en het te besteden compensatiegeld dat hierbij vrijkomt voor beide plaatsen. Immers,een onderwerp waarbij de VVD altijd van zich liet horen...Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date