Het slavernijverleden van Vlaardingen

13-07-2017 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Vorige week was er een herdenking van het slavernijverleden van Nederland in Amsterdam. Wat weinigen weten dat ook Vlaardingen helaas zo'n verleden heeft.

In Vlaardingen wordt in 1598 voor Bartholomeus van Bueren, die tot landdrost was benoemd, een galeischip in Vlaardingen gebouwd op een werf aan de Havenstraat. Dat schip , "de roode galeij" genaamd''  (genoemd naar de rode kappen van de roeiers) zal worden geroeid door een groep van 82 "bandieten", veroordeelden dus, die hun domicilie hadden in het zuidelijk transept van de Grote Kerk. Deze slaven zaten in een ruimte van 26 bij 24 "roede-voeten" , zo klein dat men nauwelijks kon ademen en waarin ook hun behoeften gedaan moesten worden. De eigenaar van het schip stierf en werd in de Grote Kerk begraven. In 1997 is in Vlaardingen een straat naar deze man genoemd : tussen Deltaweg en Deltaplein ligt de Bartholomeus van Buerenweg.

Zaterdag 15 juli zal tijdens het wandelconcert in de Grote Kerk aandacht worden besteed aan het slavernijverleden van Vlaardingen. Na de pauze zal organist Aad Zoutendijk een improvisatie spelen getiteld "denkend aan het slavernijverleden van Vlaardingen".

Aan het concert dat om 15.15 uur begint werken naast Aad Zoutendijk ook mee Arlene Drenkelfort- fluit en Ria Korpershoek-piano.

De toegang is gratis en tussen 15.15 en 16.45 uur kan men binnenlopen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date