Hij komt, hij komt...

15-11-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In heel Nederland wordt morgen de Sint binnengehaald, en in Vlaardingen gebeurt dat rond 09.00 uur, het tijdstip dat de boot met de goedheiligman de haven binnenvaart vanaf de Nieuwe Maas.

In Vlaardingen zal het redelijk rustig zijn, maar elders wordt op 12 plaatsen geprotesteerd. Dat is in de meeste gevallen tegen de figuur van zwarte Piet, maar in een aantal plaatsen worden ook tegendemonstraties verwacht.

Geleidelijk aan is dat wat traditie wordt genoemd aan het verschuiven, van zwarte piet naar roetveegpieten of elke andere kleur en dat is in ieder geval bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Overigens is dat nu nog meer het geval in de grote steden en wat minder in de kleinere plaatsen. In enkele gevallen, waaronder Deventer, was het lokaal de vraag of er nog subsidie verstrekt moest worden als de organisatie van de intocht niet mee veranderde met de nieuwe traditie van roetveegpieten. Het stadsbestuur heeft daar op het laatste moment echter afgezien van dit ‘drukmiddel’.

In Vlaardingen vroegen we even na of er aanvullende subsidievoorwaarden waren dit jaar maar volgens een woordvoerder gelden hier geen bijzondere en nieuwe regels voor de verstrekking van de subsidie voor de intocht. Hoe de pieten er eventueel uitzien was daarmee niet vastgelegd, maar de organisatie in Vlaardingen gaat ook meer en meer uit van roetveegpieten en pieten in andere kleuren.

Zonder aanvullende regels mag er ook dit jaar weer een aanzienlijk bedrag besteed worden; maar liefst €16.500 is er vanuit de gemeente gedoneerd, andere sponsors zullen ook een bijdrage hebben geleverd, en een groot deel van dat bedrag zal waarschijnlijk wel besteed worden aan dé Boyband van het moment, de groep FOURCE. Om 13.30 uur nemen die het Veerplein over. Wij wensen in ieder geval u allemaal een fijn Sinterklaasfeest.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date