Historische vondst in orgel Grote kerk

19-07-2015 Nieuws Redactie

Een voorbeeld van bladzijden uit een getijdenboek

VLAARDINGEN – Bij de restauratie van het Van Peteghemorgel in de Grote kerk is onlangs een bijzondere vondst gedaan. Eén van de orgelpijpen gaf nooit helemaal de juiste toon aan wat reden was om het ‘ding’ eens binnenste buiten te keren. Hierbij kwamen er papieren bladzijden met bijzondere teksten uit de zestiende eeuw tevoorschijn.

Waarschijnlijk gaat het hier om wat bladzijden uit een getijdenboek, een Middeleeuws gebedenboek dat door zowel geestelijken als leken werd gebruikt. Op de bladzijden staan teksten in het Latijn en prentjes van Bijbeltaferelen. Vroeger was het gebruikelijk dat de orgelpijpen met de hand bijgeschaafd werden en de pijpen bekleed met papier om het risico op ‘lekken’ te voorkomen.

De documenten worden momenteel in de kerk tentoongesteld. Wat er verder mee gaat gebeuren, is onduidelijk. Organist en vinder van de teksten Aad Zoutendijk overweegt in een boekje op zoek te gaan naar de oorsprong van het document. Hij is van plan deze speurtocht samen met zijn zoon, die orgelbouwer is, te volbrengen.Gerelateerd