Hoekse Lijn nu officeel geopend

01-11-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Hij reed al vanaf 28 september met passagiers, een dag gratis om kennis te maken. Vanaf 1 oktober was ‘ie dan bijna vol in bedrijf en vanaf maandag 4 november komen daar dan ook extra spits-metro’s vanaf Schiedam tot aan Vlaardingen West bij. We hebben het natuurlijk over de Hoekse Lijn, waarvoor vandaag tientallen genodigden bij elkaar kwamen, in een grote feesttent bij metrostation Vlaardingen West. De meeste genodigden waren ‘aangevoerd’ met twee metrostellen die uit tegenovergestelde richting kwamen en elkaar ontmoetten op het station. Het metrostel uit Maassluis vervoerde onder meer de Maassluisse burgemeester Edo Haan en het metrostel uit Rotterdam Beurs kwam aan met enkele Rotterdamse wethouders, en de burgemeesters Cor Lamers en Annemiek Jetten uit Schiedam en Vlaardingen.

De eerste maand rijden met de Hoekse Lijn zat erop en de volledige exploitatie vindt plaats vanaf aanstaande maandag. Dan wordt ook definitief afscheid genomen van het vervangend busvervoer. En dat was dus reden voor dit feestje.

De officiële opening werd uiteindelijk verricht door Arjan van Gils, wethouder van de gemeente Rotterdam, Marc Rosier, portefeuillehouder OV-ontwikkeling van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), en Maurice Unck, algemeen directeur van de RET. Die hielden een maquette van een metrostel en de metrolijn vast terwijl een free-runner een salto deed achter de groep. Die free-runners, noemden we dat vroeger niet ‘apenkooien’?, vertoonden hun kunsten kort hieraan voorafgaand met een leuke show. En daar nog voor werden er enkele speeches gehouden in de tent, waarbij burgemeester Annemiek Jetten natuurlijk iedereen hartelijk welkom heette in de stad.

Opvallend is het vooral hoe snel iedereen de tweeëneenhalf jaar van ellende en fouten vergeten lijkt die aan vandaag vooraf gingen. Propvolle bussen, lange reistijden, weggestuurde wethouders, een budget dat met miljoenen euro’s overschreden werd, software die op zich liet wachten en het uitgebreid testen. En de fouten lijken er nog niet uit. Zo werd de overweg bij de Van Beethovensingel gisteren enige tijd bewaakt door medewerkers van Toezicht & Handhaving, want één van de slagbomen was gezakt vanwege onbekende oorzaak. En ook vandaag kwamen er soortgelijke signalen van passagiers en andere bronnen dat het bij andere overwegen ook nog niet soepel leek te lopen; met vergelijkbare storingen.

Het reist al met al wel weer beter dan met de bussen, maar in één rit naar Rotterdam Centraal is er dus niet meer bij. En het stukje spoor van Hoek van Hollland Haven naar Hoek van Holland Strand moet ook nog aangelegd worden.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date