Holocaustmonument Levenslicht in rozentuin

20-01-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op 26 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook in Vlaardingen. Op zondag 26 januari is er een herdenkingsmoment in de rozentuin in Holy waarbij het tijdelijke monument Levenslicht te zien is.

Het Vlaardingse Levenslicht is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Monument


Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Vlaardingen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. 

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat gemist wordt en de levend gehouden herinnering aan de slachtoffers. 

Locatie

Een ieder is welkom bij de onthulling van Levenslicht op zondag 26 januari vanaf 16.45 uur in de Rozentuin aan de Holysingel (tegenover Vaartland). Om 17.00 uur onthult burgemeester Bas Eenhoorn Levenslicht waarna er nagepraat kan worden in Vaartland. Het monument is na de onthulling te bezoeken tot en met 2 februari in de avonduren. Het monument komt namelijk het beste tot zijn recht in het donker. Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date