Hondenliefhebbers opgelet !

04-08-2015 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – De Broekpolder is de laatste jaren een schitterend, divers gebied geworden waar veel Vlaardingers op allerlei manieren recreëren. Voor hondenliefhebbers is er echter steeds minder ruimte om de eigen viervoeters lekker vrijuit te laten spelen en rennen. Het huidige losloopgebied staat onder druk; in het najaar en de winter is er veel water in het gebied en loslopende honden en mountainbikers, hardlopers en anderen ‘combineren niet altijd gemakkelijk’. Twee Vlaardingers hebben inmiddels het initiatief genomen om daar wat aan te doen: Sandra Bastemeijer en Michiel van der Pols. Michiel heeft inmiddels de Facebookpagina “Honden in de Broekpolder” opgezet. Mede-initiatiefneemster Sandra vertelde over het hoe en waarom.

,,Vroeger was de Broekpolder populairder bij hondenbezitters’’, aldus Sandra. ,,Van de ruimte die je had om je hond vrij te laten lopen is sindsdien wel steeds meer ‘afgesnoept’. Een mooi gebied, maar misschien wel met iets teveel gebruikers om alle doelgroepen aan bod te laten komen. Ongeveer een jaar geleden zijn Michiel en ik samen gestart om te kijken naar alternatieven om honden vrij uit te laten. De gemeente zei al gelijk dat ze de Broekpolder niet groter kunnen maken, maar we kwamen vrij vlot met een mogelijke oplossing op de proppen. Het voormalige hertenkamp staat leeg en is omheind, dus een prima plek voor baasjes met hun hond’’.

,,Het idee om een hondenspeelplaats in het voormalige hertenkamp op te zetten werd positief ontvangen door de gemeente. Mij werd wel aangeraden eerst een coöperatie op te richten, dus ook een bestuur te zoeken. Ook om te voorkomen dat ik een soort van alleenrecht zou krijgen om zaken te bepalen. Daar zijn Michiel en ik dus nu druk mee bezig en op de Facebookpagina komen ook die reacties binnen waar we op hoopten; het terrein moet aangepast en onderhouden worden en zo meldde zich al iemand met een kettingzaag om bomen te kappen’’.

Mag iedereen straks op elk moment het terrein op als het eenmaal een hondenspeelplaats is ? Sandra: ,,Ik denk dat het wel verstandig is om met tijden te werken waar het voor iedereen toegankelijk is, inclusief vrijwilligers die dan toezicht kunnen houden en helpen waar nodig. Je moet natuurlijk proberen te voorkomen dat het binnen de kortste keren een rommeltje wordt en een opruimplicht is dan ook wel op zijn plaats. Ik heb ook ideeën over openstelling buiten de algemeen toegankelijke tijden: niet iedere hond is even sociaal en op die tijden kun je de misschien wat angstiger honden de ruimte geven. Daarnaast kun je bijvoorbeeld fysiek of verstandelijk gehandicapte kinderen tijd en ruimte geven te genieten van honden. Kortom, ideeën zat en het wachten is nu op de volgende stap met de gemeente Vlaardingen. Ik hoop dat meer mensen zich aanmelden als vrijwilliger zodat we kunnen laten zien dat er een groot draagvlak is en ook vrijwilligers. Wie wil kan dat doen via stap-voets@live.nl !’’Gerelateerd