Huisnummer 13

31-01-2021 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

Iedereen is in meerdere of mindere mate bijgelovig….geloof ik. Ik bedoel maar, wanneer je een huisnummer zou kunnen kiezen dan pik je toch niet nummer 13 uit? Dan toch liever nummer 15 of 17 om maar wat te noemen. Aan de weg waar ik woon zijn de nummers tot en met 13 al vergeven; dus dat maakt het makkelijker, zou je zeggen.

Toen ik het huis kocht bijna zes jaar geleden was er nergens het huisnummer  van mijn nieuwe huis te vinden. Wel een beetje vreemd voor een huis dat er al zestig jaar staat. Iemand raadde mij aan om maar eens op het gemeentehuis te vragen wat het huisnummer is. Zo gezegd zo gedaan. Bij de receptie van het gemeentehuis heb ik de vraag gesteld. De receptioniste verdween in de coulissen en na bijna een half uur kreeg ik het verlossende antwoord : nummer 9b. Hoe verzin je het ! Mijn huis heeft helemaal niets met huisnummer 9 te maken. Ligt er niet dichtbij maar eigenlijk schuin tegenover op een afstand van zeker honderd meter.

Een paar weken later was de ondertekening van het koopkontrakt bij de notaris. De notaris had het ook vreemd gevonden dat er nergens melding werd gemaakt in vorige aktes van een huisnummer, dus zij vertelde dat ze eveneens kontakt had opgenomen met de gemeente.  Zij had te horen gekregen dat mijn huisnummer nummer 4 was! Ze had mijn verhaal al eerder gehoord en in gezamenlijk overleg hebben we maar besloten in de koop en de overdrachtsaktes  geen nummer op te nemen.

Zo is de toestand dus nog steeds. Mijn huis heeft géén nummer. Ik vind het eigenlijk wel grappig en echt Frans; gewoon een huis overslaan. De bezorging via La Poste is geen probleem. De postbezorger is vrijwel altijd dezelfde persoon en die weet mijnheer Van der Pijl bij de Moulin de la Gabie zonder huisnummer wel te vinden. De naam is bijzonder genoeg voor Fransen om niet makkelijk te vergeten. Hoewel als ik ergens omgeroepen wordt, bijvoorbeeld in de wachtkamer van een ziekenhuis of zo,  blijft degene die mijn naam probeert uit te spreken meestal steken bij de eerste twee woorden: ‘monsieur van der ….’ Met het woord Pijl weten ze geen raad. Soms probeert men het en begint men voorzichtig met pi- maar bij de –jl geven ze het absoluut op. Die lange IJ is toch wel echt Nederlands.

Dick van der Pijl
 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date