Categorieën

Service

HVV vraagt aandacht voor Vlaardingse zeeheld

HVV vraagt aandacht voor Vlaardingse zeeheld
Nieuws

HVV vraagt aandacht voor Vlaardingse zeeheld

  • Redactie
  • 06-03-2015
  • Nieuws
HVV vraagt aandacht voor Vlaardingse zeeheld

VLAARDINGEN - De Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) wil dat er in Vlaardingen een informatiebord komt over Gerard  Callenburgh. Het bord zou moeten komen op de Westhavenplaats ter hoogte van de Smalle Havenstraat, de plek waar deze Vlaardingse zeeheld van 1670 tot aan zijn dood in 1722 woonde. 

In de geschiedenisboeken neemt de bekendste Nederlandse zeeheld Michiel de Ruyter (1607-1676), een belangrijke plaats in. Minder bekend, maar wel zo belangrijk, is Gerard Callenburgh (1642-1722). Callenburgh was betrokken bij belangrijke conflicten, zoals de Tweede en Derde Engelse Oorlog. In 1674, hij is dan 31 jaar, wordt hij door Michiel de Ruyter gekozen tot vlaggenkapitein op de Zeven Provinciën. Uiteindelijk wordt hij in 1689 luitenant-admiraal van Holland en Westvriesland voor de Zeeraad op de Maze. 

Als in 1676 Michiel de Ruyter sterft is Callenburgh aan zijn zijde. Gerard Callenburgh neemt dan vervolgens het bevel over van de vloot van Michiel de Ruyter. Tijdens de Spaanse successieoorlog in 1702 wint Callenburgh de slag bij Malaga en oogst daarbij zeer veel roem. Na 1704 gaat hij niet meer naar zee en gaat zich wijden aan het stadsbestuur als schepen en burgemeester in Vlaardingen. In 1722 overlijdt Gerard Callenburgh en wordt begraven in de Grote Kerk van Vlaardingen. 

,,Vlaardingen heeft hiermee een mooi en interessant verhaal te vertellen'', stelt HVV-voorzitter Wout den Breems. ,,Als in juni het nieuwe fraaie Museum Vlaardingen haar deuren opent, zal dit een aantrekkelijk doel voor een dagje uit zijn. Vervolgens kunnen de bezoekers aan de hand van de onlangs geplaatste nieuwe bewegwijzeringborden de stad verkennen. Maar dan moet er wel meer verhaal te vinden zijn!'' 

Juist daarom heeft de HVV dus een informatiebord (zie foto) ontwikkeld. Het idee is om meer van dergelijke borden op andere interessante plekken in de stad te plaatsen. ,,Zo wordt de Vlaardingse geschiedenis zichtbaar gemaakt en wordt Vlaardingen een nog interessantere stad om te vertoeven. '', aldus den Breems. 

Het is niet voor het eerst dat de HVV aandacht vraagt voor dit idee, er is alleen niets mee gebeurd. De ontwikkelingskosten voor het Callenburghbord worden door de HVV gedragen. De Historische Vereniging gaat ook op zoek naar sponsoren. Den Breems: ,,Van de gemeente Vlaardingen vragen wij alleen medewerking voor het bepalen van de exacte plek en het plaatsen van het bord.''