Ingezonden: criminaliteit en politiek

08-03-2018 Nieuws Redactie

Er is een bevolkingsgroep die aantoonbaar meer voorkomt in de criminaliteitscijfers. Een groep waarvan de leden vier keer zo vaak verdacht zijn van misdrijven als anderen. Bij geweldsmisdrijven zelfs zes keer zo vaak! Het zijn schokkende cijfers, die zelden de voorpagina halen. Geen linkse elite die zich zorgen maakt, geen rechts-extremisten die schreeuwen om uitzettingen. Waarom? Het gaat om mannen. Afkomst heeft daar niets mee te maken. Vrouwen plegen veel minder misdrijven. Een feit dat best genoemd mag worden op internationale vrouwendag. 

Voor zover ik kan nagaan zijn alle Vlaardingse politici die ooit verdacht zijn van misdrijven mannen. “Meer integriteit in het gemeentebestuur? Stem vrouw!”, zou je haast denken. Wellicht zorgt het ook voor een beter bestuurbare raad. Alleen is in Vlaardingen al een aanzienlijk deel van de actieve raadsleden vrouw. Of de vergaderingen daar altijd bij gebaat waren, mag in twijfel getrokken worden. De oplossing voor de problemen in de Vlaardingse raad ligt waarschijnlijk niet in de man-vrouwverhoudingen. 

Terwijl ik mijn ideeën met mijn kinderen deel, zegt mijn zoon dat een internationale vrouwendag discriminerend is voor mannen. Door dit verschil te benoemen houdt je volgens hem de verschillen in stand. Al mijn verklaringen over uitbuiting van vrouwen wereldwijd, glazen plafonds en het gebrek aan vrouwenrechten kunnen hem niet overtuigen. In deze tijden is alles wat je zegt over huidskleur, traditie, geslacht of gender wel voor iemand op de wereld aanstootgevend. Daarom eindig ik maar niet met een pleidooi voor meer vrouwen in de politiek. Zelfs niet via een oproep om te stemmen op mensen die minder kans hebben verdacht te worden van een misdrijf. Ik moedig iedereen wel aan te gaan stemmen. Je stemrecht maakt in elk geval geen onderscheid in categorieën als afkomst, inkomen of geslacht. Daarin zijn we allemaal gelijk.

Jacky Silos (fractievoorzitter CDA), VlaardingenGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date