Ingezonden: Dag Buurthuis!

15-07-2018 Nieuws Mirjam Boomert

Mijn moeder was de aanstichtster, ik ken het Buurthuis dankzij haar. Mijn broertje ging mee op kinderkamp, zij hoorde bij de kampleiding. Ik was te oud om mee te gaan maar wilde wel helpen bij een activiteit. Dit werd de knutselclub op woensdagmiddag, daar hielp mijn moeder trouwens ook. Het kampleidingstokje nam ik over toen zij stopte en ik twintig werd; gelijk bij de oudste groep en dat is altijd zo gebleven.

We keken uit naar de bouw van een nieuw wijkcentrum, Buurthuis de Pijpelaar, zo’n 40 jaar geleden. In die tijd hoorde daar nog een sociaal cultureel werker en een opbouwwerker bij. Kinderclubs, vrijdagavond disco, bingo, kinderkamp in de eerste week van de grote vakantie, speelweek in de laatste week, tienerkamp, de jaarlijkse rommelmarkt waarbij we de wijk door gingen om spullen op te halen, de VOP-krant, activiteiten voor de
vrijwilligers om zich te ontwikkelen, dansles, er gebeurde veel.

De beroepskracht en vrijwilligers die verkleed door de wijk liepen bij een vossenjacht, tot laat vergaderden als er iets belangrijks was of als de gemoederen hoog opliepen. De kok die ’s avonds maar niet thuis kwam en bleek op de w.c. van het Buurthuis in slaap te zijn gevallen. Als ludieke actie het hele Buurthuis inpakken om te proberen de beheerder te behouden. Op de bonte avond van het kinderkamp hard en vals met de Gypsy Kings “Ome Leo” meezingen wanneer oudste groep als enige nog op was, de middag erna met de leiding uitgeblust en gapend in de Peper voor een afscheidsdrankje om vervolgens thuis tot zondagavond te slapen. Wisseling van vakkrachten, vrijwilligers en gemeentelijk beleid.

Ik gun alle kinderen een kampleidster die goudkleurig als zeemeermin op een afdakje vertelt dat ze daar door Neptunus is neergegooid en vervolgens nog 2 weken goud uit haar neus en oren haalt, of een spelleider die onder luid gejoel een pak vanillevla over z’n hoofd krijgt uitgeschonken. Het zijn geen van alle wereldschokkende gebeurtenissen maar ik weet zeker dat ze voor de kinderen die erbij waren, het verschil hebben gemaakt.

Dag Buurthuis,
Liefs, MirjamGerelateerd