Kabinet gaat voor 'harde lockdown'

14-12-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Premier Mark Rutte geeft vanavond om 19.00 uur een persconferentie maar nu al lijkt duidelijk dat het kabinet een vergaande lockdown voorbereidt. Vrijwel alles gaat tot en met 19 januari dicht inclusief alle scholen en de kinderopvang. De maatregelen zouden om middernacht al ingaan om een run op winkels te voorkomen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven maar een avondklok tijdens de jaarwisseling - zoals gevraagd door een aantal burgemeesters - komt er niet.

Zowel basisscholen als middelbare scholen zouden dinsdag hun voorlopig laatste reguliere schooldag hebben, een dag later moeten zij weer overstappen op online onderwijs. De kinderopvang blijft alleen geopend voor kinderen van mensen met vitale beroepen. Mensen moeten zoveel mogelijk thuisblijven en liefst geen bezoek ontvangen. 

Alle niet essentiële winkels moeten hun deuren tot 19 januari sluiten, dat geldt ook voor culturele instellingen als theaters en musea. Ook de sportscholen worden weer gesloten en mensen met een contactberoep (kappers, de fysio en de massagesalons en nagelsalons bijvoorbeeld) moeten hun werk staken.

Het kabinet hoopte dat met de eerder genomen maatregelen het aantal coronabesmettingen zou afnemen maar na een aanvankelijke daling van dagelijks 10.000 positieve testen naar zo'n 4.500, zijn de cijfers weer razendsnel opgelopen en zitten we opnieuw op de 10.000 besmettingen per dag. Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date