Ketheltunnel voldoet niet aan brandeisen

30-08-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De Ketheltunnel voldoet niet aan de brandeisen vanwege het gebruikte beton. Dat concludeert het bouwvakblad Cobouw na gesprekken met verschillende experts.

Ook drie andere tunnels zijn te brandgevaarlijk: de Tweede Coentunnel, de Twentetunnel en de Koning Willem Alexandertunnel (A2). Probleem is dat het beton in de tunnels te snel bezwijkt bij een megabrand. Rijkswaterstaat is doende contracten voor nieuwe tunnels open te breken om onder meer een extra hitteschild in te plannen. Deskundigen vrezen dat de Tweede Coentunnel en A2 Maastricht maanden dicht moeten.

Recente hitteproeven in vier de afgelopen jaren gebouwde tunnels bevestigen volgens Cobouw de problemen. Er werd al bescheiden alarm geslagen toen vorig jaar laboratoriumtesten van Efectis uitwezen dat tunnels veel eerder zouden bezwijken. Cobouw sprak achter de schermen met meerdere beton- en tunnelexperts over de knagende onzekerheid en het lange wachten.

Bij een extreem grote brand begint al na tien minuten het afspatten van kaal beton. Vervolgens spat zeven centimeter beton af in twaalf minuten en ‘in het werk mee gestorte’ hittewerende platen laten los na 27 minuten. Dit ‘worst-case-scenario’ schetsten Albert Maneschijn en Ron van den Ende van Rijkswaterstaat tijdens de oprichting van herenakkoord ‘Pact van Houten’ om de nieuwe tunnelcrisis te bezweren. Dat onttakelen van de tunnels gaat veel sneller dan toegestaan volgens de strenge brandnormen. ,,Beton was nooit eerder verdacht, maar blijkt nu een stuk minder robuust dan gedacht'', concludeert Cobouw.

De hypothese is dat vanaf 2008 mengsels zijn gebruikt die anders reageren op hitte, waarschijnlijk door nieuwe toevoegingen. Ook het beton vanaf 2000 is aangemerkt als ‘verdacht’.Gerelateerd