Koninklijke onderscheiding voor Aad van der Horst

25-04-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Prof. Ir. A. (Aad) Q.C. van der Horst is op 22 april Koninklijk onderscheiden. Burgemeester Bert Blase reikte de onderscheiding uit tijdens een internationaal symposium in het Wereldmuseum in Rotterdam. Het symposium was georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van de heer Van der Horst als statutair directeur BAM Infraconsult.

De in Vlaardingen woonachtige Aad van der Horst (64 jaar) was als directeur betrokken bij een groot aantal toonaangevende infrastructurele projecten zoals de Oosterscheldekering, de Tweede Maasvlakte, de Waalbrug bij Nijmegen, de brug over het Hartelkanaal, de HSL-afzinktunnels en de Botlekspoortunnel. Ook bouwde hij het kleine bureau van 70 medewerkers uit tot een internationaal befaamd bureau van 400 medewerkers met vestigingen in Panama, Dubai, Jakarta, Singapore en Perth. Hiermee heeft hij als zodanig een brug geslagen tussen wetenschap en praktijk. Hij is voor de bouwbranche en de Koninklijke BAM Groep van groot belang geweest.

Tegelijkertijd is hij sinds 2001 universitair gastdocent en van 2006 deeltijdhoogleraar Uitvoeringstechniek van Civiele Constructies aan de TU Delft. Hier was hij actief op het terrein van life cycle management, ontwerpmethodieken en de interactie tussen ontwerp en uitvoering. Hij bekleedt als enige in Nederland deze leerstoel.

De heer Van der Horst publiceerde 34 wetenschappelijke en vakinhoudelijke (inter)nationale publicaties en begeleidde een aantal promovendi. Ook doceerde hij aan het UNESCO Institue of Hydraulic Engineering ten behoeve van jonge ingenieurs uit ontwikkelingslanden en was hij betrokken bij het vernieuwingsplan van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Daarnaast bekleedt/bekleedde hij diverse (vrijwillige) functies, al dan niet aan zijn werk gerelateerd.

Al zijn activiteiten, zowel professioneel als maatschappelijk, komen ten goede van de samenleving. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de veiligheid van de Nederlandse infrastructuur en de uitvoeringstechniek van infrastructurele projecten. Ook leverde hij een belangrijke bijdrage aan de kwaliteitscontrole op constructeurs. Als ingenieur en hoogleraar heeft hij maatschappelijke en academische waarden met elkaar weten te verbinden.

De heer Van der Horst heeft zich jarenlang voor de samenleving ingespannen en anderen gestimuleerd. Daarom is hij benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.Gerelateerd