Categorieën

Service

Koopzondag: Gemeenteraad is er uit !

Koopzondag: Gemeenteraad is er uit !
Politiek

Koopzondag: Gemeenteraad is er uit !

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 27-06-2014
  • Politiek
Koopzondag: Gemeenteraad is er uit !

VLAARDINGEN – De ondernemers in Vlaardingen mogen voor 2015 zelf vaststellen op welke zondagen het koopzondag is. Voorwaarde is wel dat er onderling voldoende draagvlak is. De gemeenteraad zal alleen nog maar toetsen of de besluitvorming over koopzondagen correct is verlopen. Dit was de uitkomst van het overleg over een voorstel van het college in de raadsvergadering van donderdag 26 juni.

Het lukte de gemeenteraad gisteren op het eerste gezicht, wonderwel in een half uur, om het bijna unaniem eens te worden over een agendapunt waar al jarenlang over gesteggeld en gedebatteerd was.  De beslissing was echter feitelijk al een week eerder gevallen tijdens een ingelast overleg van burgemeester Bas Eenhoorn met de fractievoorzitters van alle partijen. In de officiële raadsvergadering werd per partij enkel nog een korte beschouwing op het proces en de eigen standpunten gegeven. GroenLinks sloeg bij monde van Lianne van Kalken daarbij mogelijk de spijker nog het meest op de kop: ,,Over de wijze van totstandkomen valt te zeggen dat het achterkamertjesgehalte uiteindelijk slechts de burger in verwarring heeft gebracht. Wij dreigden terecht te komen in het moeras van de verschrikkelijke compromissen’’. Van Kalken verbaasde zich ook over de berichtgeving in de lokale huis aan huis krant waarin de oppositie verweten werd de ondernemer in de kou te laten staan, Feitelijk was het juist de oppositie, onder aanvoering van de VVD, die in de raadsvergadering van 5 juni, en ook hiervoor al langere tijd, pleitte voor volledige vrijheid van keuze voor de ondernemers zonder inmenging van de politiek.

PvdA fractievoorzitter Klaas Terpstra maakte een kanttekening bij het veelvuldig gebruik van het woord ‘vertrouwen’ in de ondernemers. Hij refereerde hierbij aan een uitspraak van landelijk werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes, die stelde dat de politiek juist de kaders voor ondernemen moest vaststellen.  Wientjes had het echter niet specifiek over koopzondagen; een selectief gebruik van diens uitspraak dus. Raadslid Marnix Alderliesten van het CDA ging op zijn beurt schoorvoetend akkoord: ,,Soms moet je compromissen sluiten in de politiek’’. Zijn eigen wethouder Cees Oosterom had in een interview met Vlaardingen24 in de aanloop naar de verkiezingen echter al eerder verklaard een meerderheid op het punt koopzondagen te zullen steunen.

Lianne van Kalken vatte de uitkomst van het agendapunt nog eens samen in haar uitstekende ‘maidenspeech’: ,,Het college legt nu een rommelig voorstel voor waarin er via een ingewikkelde constructie alsnog gereguleerd moet worden door de gemeente’’. Vlaardingen heeft dus uiteindelijk een , relatieve, vrijheid om elke zondag als koopzondag te plannen. In de wijze hoe dit geregeld is bekleedt de stad echter wel een afwijkende en gekunstelde positie ten opzichte van haar buurgemeenten.

Een groot deel van de avond werd aan de perstafel bijgewoond door bijzondere gast John Bijl. Bijl is gespreksleider, publicist en directeur van het Periklesinstituut. Met dit  instituut begeleidt hij gemeenteraden in het verbeteren van het debat en het politieke proces. Zijn ervaringen met de Vlaardingse raad beschrijft hij in een column die op maandag 30 juni op de website van ‘Binnenlands Bestuur’ terug te lezen is. John Bijl’s voorlopige samenvatting van de avond: ,,Ze moeten de raadsvergadering eens gaan gebruiken waar deze voor bedoeld is’’. Bijl duidde hier mogelijk op de partijpolitieke belangen die het echt inhoudelijk debatteren over besluiten overschaduwden.