Langs het spoor verrijst een nieuwe wijk

17-05-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - De bouw van de eerste 26 eengezinswoningen in Nieuw Sluis aan de Galgkade start na de zomervakantie van dit jaar. De gemeente en het Consortium Rivierzone Vlaardingen (CRV) hebben een overeenkomst over de grondverkoop en alle 26 woningen zijn verkocht. CRV wil op het terrein rond het station Vlaardingen Centrum in totaal 141 eengezinswoningen realiseren. Het nieuwbouwproject Nieuw Sluis bestaat uit de deelgebieden Galgkade, Spoor & Sluis en Parallelweg.

Het deelgebied Galgkade ligt aan de Deltaweg en de Galgkade, een belangrijke verbindingsweg in Vlaardingen. Voor het verlenen van de omgevingsvergunning heeft de gemeente en de DCMR onder andere de invloed van het weggeluid van de Deltaweg/Galgkade op de woningen onderzocht en de ontwikkelaar heeft die uitkomsten in het bouwplan opgelost. Ook heeft de ontwikkelaar extra aandacht besteed aan duurzaamheidsmaatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen op alle dakvlakken, waardoor de nieuw te bouwen woningen zeer energiezuinig zijn.

Verkeerstechnisch zullen de nodige problemen nog wel opgelost moeten worden; de Deltaweg is immers, met de Marathonweg, één van de twee aanvoerwegen naar bedrijventerreinen als de Koggehaven en de Vergulde Hand. Daarnaast zullen bij oplevering van de Hoekse Lijn de spoorbomen vaker en langer gesloten zijn. De kruisingen Westhavenkade/Galgkade/Deltaweg, Oosthavenkade/Spoorsingel/Vulkaanweg en Parallelweg/Westhavenkade zullen daardoor, en door de aanwas van bewoners in de nieuw te bouwen wijk, veel meer verkeersdruk krijgen. Met de toekomstige woningbouw op het schiereiland, het gebied op en rond de Koningin Wilhelminahaven, worden die problemen nog groter. Er zal dan ook uiteindelijk naar verwachting een nieuw verkeerscirculatieplan met extra uitvalswegen ontwikkeld moeten worden.