Laureaat Geuzenpenning overleden

13-02-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN/LAHORE – Op 11 februari overleed Asma Jahangir op 66-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Lahore (Pakistan) aan de gevolgen van een hersenbloeding. Asma Jahangir was één van de laureaten van de Geuzenpenning, die zij in 2002 uitgereikt kreeg. Asma Jahangir was een Pakistaanse advocate bij het Hooggerechtshof van Pakistan en mensenrechtenactiviste. Zij kwam zowel in Pakistan als internationaal op tegen de vervolging van religieuze minderheden en vrouwen en tegen uitbuiting van kinderen.

Jahangir zette met anderen in 1980, kort nadat zij was afgestudeerd in de rechten, het eerste advocatenkantoor in Pakistan op dat was opgezet en gerund door vrouwen. Zij richtte zich op de toepassing van religieuze wetgeving in Pakistan. Onder deze wetten kunnen mensen die de Sharia overtreden snel beschuldigd worden van godslastering, terwijl ook de doodstraf kan worden toegepast.

Jahangir verdedigde zowel een 13-jarig blind meisje Safia Bibi, dat na verkrachting werd beschuldigd van overspel en aanvankelijk de doodstraf dreigde te krijgen, als een 14-jarige christelijke jongen die na een geloofsuiting werd beschuldigd van godslastering. Deze twee kinderen werden beide uiteindelijk vrijgesproken.

Door deze en andere zaken kreeg Jahangir met geweld en doodsbedreigingen te maken. In 2007 werd ze voor 90 dagen vastgezet door de regering van Pervez Musharraf, gelijktijdig met 500 andere juristen, politici van de oppositie en activisten.

Vanaf 2004 was ze Speciaal Rapporteur bij de Verenigde Naties voor vrijheid van religie of geloof, verbonden aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Daarvoor was zijn Speciaal Rapporteur voor onwettige executies. Tevens was zij voorzitter van de Mensenrechtencommissie van Pakistan.

Asma Jahangir ontving verschillende onderscheidingen voor haar inzet voor de mensenrechten en godsdienstvrijheid. Naast de Geuzenpenning  ontving ze in 2010 de Four Freedoms Award.


Gerelateerd