Leo IJdo gaat voor tweede termijn nachtburgemeester

27-06-2017 Nieuws Ramune van Moorsel/Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN - Een nachtburgemeester is een onofficiële titel voor iemand die een toonaangevende rol speelt in het nachtleven van een gemeente. De bekendste en eerste nachtburgemeester is Jules Deelder. Mede door zijn contacten in de horeca heeft ook Vlaardingen een eigen onbezoldigde nachtburgemeester en dat is Leo IJdo. Een geboren en getogen haringkop en een graag geziene persoonlijkheid in Vlaardingen. Leo is een kleurrijk persoon en een grote inspiratiebron voor de wat ouderen en minder bedeelde bevolking van Vlaardingen. Als nachtburgemeester vormt hij de verbinding tussen horeca, horecabezoekers en 'het Stadhuis'.

Vandaag werd Leo in de werkkamer van burgemeester Annemiek Jetten geïnstalleerd als nachtburgemeester voor een tweede termijn van twee jaar; enkele jaren geleden volgde hij Marco Bosman op en werd Leo door de Rotterdamse nachtburgemeester Jules Deelder en interim burgemeester Bert Blase tijdens het Loggerfestival van 2015 officieel geïnstalleerd. De ceremonie droeg vandaag op het Stadhuis een wat soberder karakter, maar wel één met een persoonlijke 'touch' van Annemiek Jetten; zij droeg namelijk het gedicht voor dat Leo zelf geschreven had over zijn functioneren als nachtburgemeester. Leo kreeg dit ook nog eens ingelijst uitgereikt uit haar handen.

Leo is met muziek opgegroeid en heeft een gigantische collectie grammofoonplaten waaruit hij kan putten bij feesten en partijen. Als DJ is hij uiterst geconcentreerd bezig om zijn luisteraars een blik van herkenning te laten horen, een lach op het gezicht te krijgen, en de emotionele waarde van muziek te laten horen en voelen. ,,Muziek kan je raken'', aldus Leo. ,,Dat zie je vaak bij mensen en ik kan dan vaak zelf bijna niet mijn tranen bedwingen''. Als vrijwilliger zet Leo zich voor kwetsbare mensen in de Vlaardingse gemeenschap. Zo nam hij een aantal jaren geleden het initiatief of plaatjes te komen draaien in verzorgingshuizen, en dit doet hij met grote regelmaat ook in de Vlaardingse horeca. Daarbij is hij altijd vergezeld van een oude kolenkit waar de gasten een donatie in kunnen werpen, dat vervolgens naar onder meer Dag zonder Drempels van het Zomerterras gaat. Kortom, met Leo kun je geen ruzie krijgen, integendeel hijzelf werpt zich regelmatig op als vredestichter als er ergens onderling ruzie of een handgemeen dreigt. Tijdens de ceremonie vandaag strooide hij met verschillende anekdotes over zijn belevenissen. Misschien dat die ooit in een boek verschijnen, een boek waarvoor hij al een werktitel had: ,,Nachtboek van een nachtburgemeester''.

Bij de aanvaarding van zijn tweede ambtstermijn vertelde Leo een aantal zaken misschien anders aan te gaan pakken. Hoe en wat liet hij nog even in het midden. Vlaardingen is in ieder geval voorlopig niet van Leo af, en dat is maar goed ook.Gerelateerd