Lilian Gonçalves reikt Geuzenpenning uit

03-03-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Lilian Gonçalves-Ho Kang You reikt dinsdag 13 maart in de Grote Kerk in Vlaardingen de Geuzenpenning uit aan Girls Not Brides. Prinses Mabel van Oranje, voorzitter van Girls Not Brides, en directeur Lakshmi Sundaram nemen de onderscheiding in ontvangst. De Geuzenpenning, een initiatief van stichting Geuzenpenning, wordt toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme. ,,Ik ben vereerd dat ik de Geuzenpenning mag uitreiken aan Girls Not Brides,’’ zegt Lilian Gonçalves. ,,Girls Not Brides maakt echt het verschil, het kindhuwelijk is een van de grootste problemen van deze tijd.”

Lilian Gonçalves was van 1994 tot 2000 vicevoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling. Ze heeft verschillende nevenfuncties bekleed op het gebied van cultuur en mensenrechten. Ze was voorzitter/lid van Amnesty International Nederland en Londen en voorzitter van het Prins Claus Fonds. Ze is momenteel toezichthouder bij de Radboud Universiteit en het Radboud UMC, Voorzitter van de Stichting Juridische Samenwerking Nederland – Suriname in Amsterdam en Voorzitter van de Adviescommissie Etnisch Profileren in Amsterdam. Ze is verder bestuurslid van Netherlands Financial Investments (NLFI).

Girls Not Brides is een wereldwijd samenwerkingsverband. Ongeveer duizend organisaties in meer dan 95 landen werken samen met één gemeenschappelijk doel: het stoppen van het kindhuwelijk binnen één generatie. Want het kindhuwelijk heeft een verwoestend effect op het leven van miljoenen meisjes. Zo zorgt het huwelijk er meestal voor dat deze meisjes van school af moeten, velen raken snel zwanger. Een kindhuwelijk kan dan levensgevaarlijke gevolgen hebben: complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling is de hoofdoorzaak van sterfte bij meisjes van 15 tot 19 jaar.

 

Prinses Mabel van Oranje

Girls Not Brides is gestart in 2011 en is samen opgericht door Prinses Mabel van Oranje en The Elders. Als voorzitter van Girls Not Brides werkt Mabel van Oranje onvermoeibaar om een einde te maken aan het kindhuwelijk. Directeur van Girls Not Brides is Lakshmi Sundaram. Sinds 2012 heeft ze Girls Not Brides veranderd van een speciaal project van The Elders in een onafhankelijke organisatie met leden over de hele wereld.

 


Gerelateerd