‘Vlugge Japie’ in de kraag gevat

25-01-2018 Nieuws Redactie

foto: Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN - In dit voor Vlaardingen historische jaar waarin we de Slag bij Vlaardingen van het jaar 1018 herdenken, brengt Vlaardingen24 iedere dag een verhaal uit het Vlaardingse verleden. We doen dat aan de hand van een oud krantenbericht. Vandaag 25 januari 1937: 'Vlugge Japie' in de kraag gevat. 

Den laatsten tijd hebben te Vlaardingen en VlaardInger Ambacht meermalen pogingen tot braak plaats gehad onder kerktijd. Steeds werd hierbij gebruik gemaakt van een valsche sleutel om binnen te komen. De politie te Vlaardingen kreeg verdenking op een ongunstig bekend staand persoon en wel zekeren D. uit Rotterdam, die echter verblijf hield bij mej. H. aan het Orelioplantsoen te Vlaardingen. 

De recherche te Vlaardingen heeft genoemden persoon reeds eenige weken geschaduwd, wat tot gevolg had dat zondagavond omstreeks vijf uur de rechercheur van der Graaf aanwijzingen kreeg, dat D. zich op verdachte wijze ophield bij de woning van den huisschilder Verhoeff aan de Vettenoordsekade. Rechercheur van der Graaf stelde zich hierna verdekt op in een pand aan de P. K. Drossaardstraat drie hoog en zag eenige oogenblikken later inderdaad Dat D. uit de woning van V. kwam. 

Voordat de rechercheur echter beneden was had D. een voorsprong van ongeveer vijftien meter op den rechercheur. Op een gegeven oogenblik keek D. om, zag van der Graaf en ging er van door. Ondanks dat de rechercheur twee waarschuwingsschoten loste, maar niet raak kon schieten daar vlak bij D. nog een persoon liep, wist de inbreker te ontkomen, doch bij kon later in de woning van zekeren Z. aan de Heidestraat te Vlaardingen worden gearresteerd. Er werd niets op hem gevonden. 

In de woning van Verhoeff was alles overhoop gehaald en een bedrag van acht gulden wordt vermist. Een politiehond uit Rotterdam heeft na de arrestatie nog zeer goede aanwijzingen gegeven. D. die in April 1926 uit de gevangenis was ontslagen, waar hij een jaar had doorgebracht wegens poging tot diefstal, is in verzekerde bewaring gesteld.

Gerelateerd