Mars en Venus, verplichte kost (ingezonden brief)

08-03-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - Op de valreep, op Internationale Vrouwendag, beschrijft CDA-fractievoorzitter Jacky Silos de verschillen tussen vrouwen en mannen.

 

 


Vandaag is het internationale vrouwendag. Dat ik een telefoontje van Omroep Vlaardingen nodig had om mij daaraan te herinneren laat zien hoe weinig interesse ik erin heb. Ik ben van een generatie waarin er zoveel vrouwenrechten zijn bevochten dat ik ze vanzelfsprekend vind.

Afgelopen maand is er een onderzoek gepubliceerd over vrouwen in de gemeenteraad. Veel mensen verbaasden zich erover dat er zo weinig vrouwen in gemeenteraden zitten. In de gemeenteraad kan je parttime werken, zoals veel vrouwen willen. Daarnaast gaan de gemeenten tegenwoordig over de thuiszorg, jeugdzorg en mantelzorg. Belangrijke thema's voor veel vrouwen.

In Vlaardingen doen wij dit juist heel goed. Dan vergeet ik voor het gemak even dat we een college hebben van 6 blanke mannen. Van de 35 Vlaardingse raadsleden zijn er maar liefst 14 vrouw. Dat is veel meer dan de gemiddelde 28 procent. Daarnaast zijn zeven van de twaalf fractievoorzitters vrouw. Je kunt het haast een vrouwenbolwerk noemen.

Volgens dit onderzoek is dat goed voor de democratie. Daar heb ik soms mijn twijfels over. Vlaardingen blinkt namelijk niet uit in een goed functionerende gemeenteraad. In alle stukken die over dit onderzoek zijn verschenen blijft het een beetje onduidelijk wat vrouwen precies zouden moeten brengen. In een artikel over vrouwen in managementfuncties lees ik dat vrouwelijke managers vaker werken vanuit een visie, maar wel de grote lijn kunnen verliezen. Mannelijke managers zijn pragmatisch ingesteld, maar niet van details.

Ineens wordt veel mij duidelijk. Hoe vaak voeren wij niet de discussie in de raad langs exact dit patroon? De vraag om een visie klinkt duidelijker vanuit het vrouwelijk deel van de raad. De wens niet te verzanden in details hoor ik inderdaad meestal bij de mannen.

Volgens mij is ons Vlaardingse probleem hiermee in kaart gebracht. Mannen en vrouwen spreken een andere taal. Daarmee is het boek Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus misschien wel het belangrijkste stuk dat de nieuwe burgemeester zal moeten lezen.

 

Jacky Silos

Fractievoorzitter CDAGerelateerd