Medisch Centrum op terrein Holy Ziekenhuis

09-09-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

Een artist's impression van het ontwerp van het Medisch Centrum ontworpen door Van Egmond Architecten.

VLAARDINGEN – Binnen een paar jaar zwaait meer dan de helft van de huisartsen in Vlaardingen af. De jonge aanstormende generatie wil niet meer 24/7 bereikbaar zijn in een eigen eenmanspraktijk en zoekt het heil gezamenlijk in een HOED: huisartsen onder één dak. Huisartsen Jasper de Wit en Henk-Jan Verzijl gaan nog een stap verder: zij zijn bezig met de oprichting van een medisch centrum in Vlaardingen en tekenden gisteren in het stadhuis aan de Markt een voorlopig contract voor de aankoop van grond bij Parc Hoog Lede. Bij het nieuwbouwproject aan de Holysingel, op het terrein van het voormalige Holy Ziekenhuis moet het gaan gebeuren, als het even kan gebouwd worden vanaf 2017.

,,In Medisch Centrum Hoog Lede, zoals het moet gaan heten, willen we eerstelijns zorg maar ook tweedelijnszorg aanbieden’’, aldus huisarts Jasper de Wit. ,,Dat betekent dat we daar niet alleen samen met een aantal huisartsen, fysiotherapeuten en anderen praktijk houden, maar ook dat er vanuit het ziekenhuis specialisten medische zorg aanbieden. We hebben eerder contact gelegd met het Franciscus Vlietland, maar die zagen van samenwerking af. Vanuit het Reinier de Graafziekenhuis in Delft was er wel enthousiasme en specialisten van onder meer chirurgie zullen zich ook op bepaalde dagen in de week in het Medisch Centrum vestigen. De tweedelijnszorg komt dus weer (deels) terug in Vlaardingen en daar zijn we erg enthousiast over’’.

Jasper de Wit benadrukt dat het Medisch Centrum niet een groot verzamelgebouw met een immense wachtkamer voor iedereen wordt: ,,In mijn huidige praktijk stel ik de persoonlijke band tussen mijzelf en mij patiënten voorop. Er is een wachtlijst voor nieuwe patiënten, maar ik kan en wil nu nog geen nieuwe aannemen. Dat zou ten koste gaan van tijd en aandacht die ik aan elk mens kan geven en dat wil ik niet. Zo zal het ook zijn in Medisch Centrum Hoog Lede: tijd, aandacht en een persoonlijke band. Geen ‘loeigrote’ wachtkamer, maar een omgeving waar de menselijke maat voorop staat. Bovendien kunnen we door intensief samen te werken met de specialisten uit het ziekenhuis heel wat ‘bochten afsnijden’; gewoon even bij elkaar langs lopen in plaats van alles te ‘gieten’ in Diagnose Behandelcombinaties. Het scheelt tijd en het scheelt geld, voor artsen, verzekeraars en belangrijker nog voor de patiënt’’.

De gemeente staat positief tegenover de komst van het Medisch Centrum: ,,Het is een mooie aanvulling in de nieuwe wijk. Er moeten nog wel een aantal stappen worden doorlopen voordat het zover is. De verkoop van de grond moet voor wensen en bedenkingen via het college nog in de gemeenteraad aan de orde komen. Daarna besluit het college definitief over de verkoop van de grond. Daarnaast loopt een bestemmingsplanprocedure om de HOED mogelijk te maken. Daarbij moet bijvoorbeeld ook gekeken worden naar het parkeren. Als de vergunning wordt verleend wordt deze uiteraard gepubliceerd en opengesteld voor bezwaar’’.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date