Miljoenenfraude met uitkeringen

14-11-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Op 31 december 2017 stond er bijna €7,5 miljoen open aan vorderingen bij cliënten van Stroomopwaarts. Een bedrag dat cliënten van de combinatie van sociale diensten en werkvoorzieningen van Maassluis, Vlaardingen en Schiedam bij elkaar hadden gefraudeerd. Niet in alle gevallen gaat het daarbij om het bewust oplichten van ‘de boel’, maar vaak wel om het verzwijgen van informatie over de woon-leefsituatie of het inkomen. Factoren die van invloed zijn op de (hoogte van) een uitkering.  Over het jaar 2017 alleen gerekend is het fraudebedrag in Vlaardingen alleen al bijna €650.000, waarvan de helft inmiddels geïnd is.

Per saldo betekent dit dat Stroomopwaarts er niet jaarlijks geld bij zou hoeven vragen aan de gemeenteraden van de drie samenwerkende steden als dit geld snel terug betaald zou worden. In de praktijk is het echter lastig, en soms vrijwel onmogelijk om geld terug te vorderen van (ex)cliënten; in veel gevallen geldt dat je van ‘een kale kip niet kunt plukken’, het inkomen van cliënten van Stroomopwaarts laat doorgaans weinig ruimte voor schuldaflossing.

Aanstaande donderdag bespreekt de raad een aantal stukken van Stroomopwaarts waaronder de resultaten van hoe de Participatiewet uitgevoerd en ook gehandhaafd is. Daarbij gaat het niet alleen om het op een goede manier de juiste informatie verstrekken aan cliënten maar dus ook over misbruik door cliënten en onterechte uitkeringen. Stroomopwaarts voert hier geregeld onderzoeken uit naar fraude en in Vlaardingen is er bij de onderzochte gevallen in 25 tot 30 % sprake van fraude inzake de woon-leefsituatie of de inkomenssituatie. Dat percentage ligt overigens in Schiedam net iets hoger.

De raad vergadert donderdag 15 november vanaf 20.00 uur over verschillende onderwerpen. De themabijeenkomst over Stroomopwaarts in de Burgerzaal wordt verplaatst naar een andere datum vanwege een spoeddebatGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date