Motorclub No Surrender in Vlaardingen

03-06-2014 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Het was een terloopse uitspraak van burgemeester Bas Eenhoorn afgelopen week, maar wel één die de nodige vraagtekens oproept. Eenhoorn meldde aan het begin van een raadsavond over veiligheid dat de motorclub No Surrender bezig is voet aan de grond te krijgen in Vlaardingen.

No Surrender werd in februari 2013 opgericht door Klaas Otto, voormalig bestuurder van Satudarah. De motorclub zou zijn opgericht uit onvrede met het beleid van Satudarah. Een aantal leden van de voormalige Satudarah-chapter Ciganos en enkele ex-leden van de Hells Angels waren verder betrokken bij de oprichting. Willem Holleeder was vicepresident van de afdeling in Amsterdam tot april 2013.

De afgelopen tijd zijn groepen ‘bikers’ van No Surrender al eens gesignaleerd in de Vlaardingse horeca. Meer nog, vier van hen hebben eerder de afscheidsreceptie van oud-burgemeester Bruinsma bezocht in het Delta Hotel. De beveiliging rondom dat afscheid was al opvallend intensief; op verschillende hoeken van de uitvalswegen naar het hotel waren politie-eenheden gestationeerd.

Zo’n twee jaar geleden was er al sprake van dat een motorclub zich zou vestigen in Vlaardingen, aan de James Wattweg. Dat ging toen om Satudarah. Een clubhuis was al volledig ingericht, met ovale bestuurstafel en lederen fauteuils, een bar en meer. Op een 'open dag' werd er nog een uitgebreide barbecue gehouden. Uiteindelijk is het afgeblazen na enige dwang en drang vanuit de gemeente. Het lijkt erop alsof het stukliep op een horecavergunning, maar de gemeente geeft er geen concrete informatie over.

We vroegen de gemeente of het bij de nieuwe poging van No Surrender zich in Vlaardingen te vestigen om dezelfde ruimte aan de James Wattweg gaat maar ook hierop was het antwoord ontwijkend.,,Het klopt dat No Surrender zich een paar keer heeft vertoond in het centrum van Vlaardingen en de horeca heeft bezocht.  De algemene beleidslijn van het ministerie van Veiligheid en Justitie is dat alle mogelijke bestuurlijke middelen worden benut om in een gemeente een vestiging van een clubhuis voor dergelijke motorclubs tegen te gaan. Dit uitgangspunt hanteert ook de gemeente Vlaardingen.’’

Daar worden we dus niet veel wijzer van. We konden het de bikers zelf nog niet vragen, de contactgegevens op de site van No Surrender ontbreken. Die houden we dan nog tegoed als we de groep zelf nog eens treffen aan de bar, ergens in Vlaardingen.Gerelateerd