Museum Vlaardingen: geen plan, geen geld !

29-09-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Het Museum Vlaardingen verkeert in ernstige financiële problemen en heeft het college bij de Begroting gevraagd om een extra bijdrage van €200.000 per jaar om de komende jaren weer financieel gezond te worden. Daarnaast is er volgens het bestuur van het museum nog eens €125.000 nodig om het eigen vermogen te vergroten en daarmee de financiële basis te versterken.

Sinds de heropening van het Museum Vlaardingen in 2015, na een jarenlange verbouwing, vallen de bezoekersaantallen tegen. Waar gerekend was met een prognose van 35.000 betalende bezoekers per jaar, zijn dat er slechts zo’n 13.000, gemiddeld amper 40 per openingsdag en niet eens allemaal betalend. Dat zorgt ervoor dat er nu rode cijfers worden geboekt. De gemeente is nu bereid om het negatieve eigen vermogen met een eenmalige bijdrage van €17.000 terug te brengen naar €0, maar als het museum meer geld wil moet daar eerst wel een gedegen bedrijfsplan voor op tafel komen.

Met een structureel hogere financiële bijdrage wil het Museum Vlaardingen de collectie onder meer vergroten; de huidige ruimte kan bij lange na (nog) niet gevuld worden en oogt op verschillende plekken wel erg leeg. Daarnaast wil men het in het museum gevestigde VVV-kantoor draaiend houden.

Een kans om meer bezoekers te trekken ging dit jaar nog voorbij aan het museum: de Bassie en Adriaan tentoonstelling in het Flamingo theater aan de Koningin Wilhelminahaven trok duizenden bezoekers. Bas van Toor (clown Bassie) had eerder voorgesteld deze in het Museum Vlaardingen te organiseren, maar verschillende factoren zorgden ervoor dat dit niet doorging; volgens Van Toor omdat het museum de vervoerskosten niet wilde betalen, volgens voorzitter van het museumbestuur Yvonne Batenburg stokten de gesprekken vanwege de ziekte van Bas van Toor vorig jaar.

Ondertussen oogt wat er wel hangt in het museum als een keurige en zeker educatieve collectie die veel van de Vlaardingse geschiedenis verbeeldt. Misschien ligt daar nou wel het probleem: het Museum Vlaardingen wil een ‘keurige dame’ zijn, maar heeft misschien net wat meer behoefte aan een ‘volks en rauw randje’.

Gerelateerd