Muziek en verhalen onder de brug

06-10-2018 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Eten, drinken, muziek maken of luisteren en vooral ontmoeten. Op zondag 14 oktober vindt het allemaal weer plaats bij het viaduct ter hoogte van de Emmakade/Wilhelminasingel. Officieel heet het “Under the Bridge” en dat minifestival wordt alweer voor de derde keer in vier jaar georganiseerd.

,,Om de wijk bij elkaar te brengen en te verbinden’’, vertelt organisator Raphael de Kort. ,,Er kwamen vorig jaar alweer meer mensen bij elkaar dan de keer ervoor, in 2015. Het is inmiddels ook een beproefd recept waar we van uitgaan: samen eten, drinken, muziek maken of luisteren en ontmoeten, maar altijd met een plus, iets van toegevoegde waarde. Deze keer is dat de aftrap van het project ‘Ritme van de Wijk’, waarbij Elma van Dorp van Stichting Flagen betrokken is.

Elma: ,,Het idee was in ieder geval om deze plek, dit beton te verfraaien. Kunstenaars uit de wijk zijn daar op voort gaan borduren. Zo heeft iedereen zijn eigen herinneringen aan de wijk, en zelfs de geluiden die je met deze wijk associeert zijn anders voor ouderen dan voor jongeren bijvoorbeeld. Dat gaan we in beeld brengen, en in geluid. Er zijn op 14 oktober verhaaltafels waar mensen hun verhaal over de wijk kwijt kunnen, daarbij geholpen door allerlei materiaal wat we onder meer uit het Stadsarchief in Ambacht hebben’’. Raphael: ,,Naast het verzamelen van verhalen doen we dat ook met geluiden van de wijk. Voor Under the Bridge hebben we een apparaat geregeld dat de geluiden die we gesampeld hebben afspeelt. Je moet het wel zelf in werking zetten, met aantrappen en een vliegwiel. Dat is een heel bijzondere ervaring, en ludiek’’. Elma: ,,De geluiden en het ritme van de wijk veranderen voortdurend, als er iets weggaat of bijkomt, zoals bij het vertrek van Opel garage Van der Kooij uit Ambacht’’.

,,De aftrap van het project ‘Ritme van de Wijk’ is op 14 oktober en gaat daarna nog wel wat maanden door’’, vervolgt Elma. ,,Twee senior kunstenaars, Brigitte Bot en Jan van Dorp, werken hierin samen met drie jongere kunstenaars: Dong Ye Kloppenburg (beeld), Marijn Dekker (dichter) en Rohana Delje (ontwerper). Zij gaan de ‘verhalen halen’ in de wijk, met de verhalentafels. En met al die bewoners ook aan de slag om die verhalen verder vorm te geven, op en rond de poten van het viaduct’’.  Raphael:,,We vragen iedereen die komt om zoveel mogelijk porselein of aardewerk mee te nemen. Er zit een verhaal aan elk stuk, maar elk stuk gaat ook stuk. Het is de bedoeling dat we bij Under the Bridge porselein gaan smijten. Met de stukken wordt er later dan weer gemozaïekt op de pijlers van de brug, het viaduct. De verhalen en beelden van al die bewoners, die komen zo terug in dat mozaïek.’’

Op 14 oktober spelen vanaf 15.00 uur, de start van Under the Bridge, weer verschillende bands met muzikanten uit de wijk. Voor eten en drinken zorgen onder meer de Vlaardingse bierbrouwerij Vulcaan en een frietkar van Friet-Uurtje. Zelf eten en drinken meenemen kan natuurlijk ook. Neem in ieder geval ‘goede zin’ mee. En mooie verhalen. 

Under the Bridge kun je volgen op Facebook via deze link!