Mysterie windwijzer vuurtoren opgelost

24-06-2020 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Zaterdag 27 juni start de 2e editie van het Stadsstrand aan de Nieuwe Maas. Het strand en het vuurtorentje zijn dan klaar om deze zomer een lekkere en veilige plek te bieden om te komen chillen. Die vuurtoren was echter nog niet compleet en er werd sinds kort gezocht naar de windwijzer die erop stond, of heeft gestaan. We schreven er afgelopen vrijdag al over. Bierbrouwer en projectleider Guido de Jong deed een oproep wie er wist waar die windwijzer was. Oh en ook nog de walmbol van de vuurtoren, het ronde rode bolletje dat zo kenmerkend was voor de vorm.

De windwijzer blijkt inderdaad onderdeel te zijn geweest van de vuurtoren, maar of dat zo was toen deze nog deel uitmaakte van De Joon, de studio van Omroep Vlaardingen tegenover het Museum Vlaardingen, is onduidelijk; daar bestaan geen foto’s van op die plek. Coerd de Heer, gouden haringdrager en tot voor een aantal jaren ook inwoner van de stad, had de (vermoedelijke) windwijzer nog onder zijn beheer. En die gaat er aanstaande vrijdag om 17:00 uur onthuld worden, op het Stadsstrand (mede) door wethouder Ivana Somers. Dat gebeurt dan wel in een bescheiden en besloten bijeenkomst, maar aanstaande zaterdag bent u wel weer van harte welkom op het Stadsstrand Vlaardingen langs de Nieuwe Maas. 

Vanuit onze lezers kregen we een aantal aanwijzingen en krantenartikelen over de vuurtoren, de windwijzer en de walmbol. Het duidelijkste echter was het filmpje dat we vonden en hierbij plaatsen. Daarop is het nog complete lichthuis te zien van de vuurtoren van IJmuiden. Ontmanteld in 1988 en toen op transport gezet per schip naar Vlaardingen. In IJmuiden hebben ze sindsdien een nieuw lichthuis en in Vlaardingen stond het blijkbaar nog enige kort aan de Hoflaan om opgeknapt te worden, bij het terrein van de voormalige Gemeentelijke Energiebedrijven (GEB). Daarna is het officieel geplaatst bij het Museum aan de Westhavenkade. Wij denken zonder windwijzer maar met walmbol.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date