Naar de bollen! (in de Verenigde Staten)

02-05-2021 Nieuws Cora Vlug

VLAARDINGEN/DOYLESTOWN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Volg de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Dick van der Pijl (Frankrijk) en vandaag van Cora Vlug-Bot (Verenigde Staten).

Naar de bollen……♪♪

Naar die prachtige bollen.
Waar je sprakeloos geniet                                                                                                                                                    
Van de kleuren, die je ziet♪♪

We hadden afgesproken, om 12 uur bij de ingang van Holland Ridge Farm in New Jersey. Een prachtig autoritje van een uur, door een prachtig lentelandschap. Dan opeens waan je je in de Bollenstreek. Lange rijen kleuren, we zijn er.  

We lopen langzaam naar de ingang. Achter me hoor ik een klein maar duidelijk stemmetje roepen “Omaaaaa!!!” Onze kleindochter Nina en haar papa en mama zijn mooi op tijd. Nina is heel toepasselijk gekleed in haar tulpenrok en rood-wit-blauwe kaplaarzen uit Nederland. Onze kaartjes worden gescand. We hebben een 3 uur durend tijdsslot vanwege Covid maatregelen. Zo krijgt iedereen de kans om de tulpenboerderij te bewonderen en kaal te plukken.           

De rood-wit-blauwe vlag wappert vrolijk naast de red-white and blue. Welkom op onze boerderij, staat er in het Nederlands, op de ingangspoort. De Holland Ridge Farm is eigendom van de familie Jansen. Het hoofd van de familie is Casey Sr. Casey was waarschijnlijk in z’n jonge jaren in Nederland gewoon Cees of Kees. Hij emigreerde naar Amerika in 1964, toen hij 17 jaar was. Casey leerde het tulpen vak van zijn vader en start zijn eigen bedrijf Holland Greenhouses Inc. in New Jersey. Vandaag de dag verzenden ze miljoenen bloemen naar supermarkten aan de Oostkust van de USA. Derde en Vierde generatie Nederlandse Jansen in Amerika. Sinds 2017 stellen de Jansens hun tulpenvelden open voor het publiek op Holland Ridge Farm. “Pick your own” tulpen, voor 1 dollar per stuk. Auw, dat doet wel een beetje zeer hoor en ik denk even aan de Vlaardingse markt “50 tulpen voor €7,50". De tulpen op Nina’s rokje zijn paars en rood, dus gaan we op zoek naar de rijen rood en paars. Nina voorop, want ze heeft ze al gezien in de verte. We komen eerst langs een konijn, een biggetje, een paar paarden en eendjes, dus die moeten eerst geaaid en gevoerd worden. Bij de paarden blijft ze liever even op papa’s schouders zitten, dan durft ze wel te aaien. Bij de paarse tulpen aangekomen rukt Nina meteen de kop eraf en blijft de steel in de grond staan. Zo, dat was één dollar. De tweede poging mislukt ook, maar met een beetje hulp van oma verzamelen we dan toch samen een grote kleurrijke bos, waar ook groen aan zit. Ze laat de bos vol trots aan opa zien. Tussen de miljoenen tulpen staan een aantal oer-Hollandse fietsen voor leuke kiekjes. Ook de grote klomp ontbreekt niet. Natuurlijk is er ook een souvenirshop in de schuur. Honderden houten en plastic tulpen, T-shirts en klompjes. Achter de kassa om de bos af te rekenen staat mevrouw Jansen. Ze bewondert Nina’s rok en kaplaarzen, maar ze heeft geen tijd voor een praatje. De tulpen laten hun koppie al hangen door de warmte, maar op advies van mevrouw Jansen, snijden we de stelen thuis schuin af en lekker met de voetjes in het water doet wonderen.

Ik zette wat foto’s van ons uitje naar de Bollen op Facebook. Eén van de eerste vrienden die hierop reageerde was Salsiyah, de dochter van mijn neef Jaap. Jaap is de zoon van de tweelingzus van mijn moeder. De jongste 2 dochters van melkboer Dijkshoorn uit de Kornelis Speelmanstraat in Vlaardingen. Ze stuurde me een privé berichtje en schreef dat ze de foto’s zag van Holland Ridge Farm. Deze plaatjes kwamen haar bekend voor. Ze is expediteur bij Denkers BV in Alblasserdam. Deze firma verscheept containers met o.a. bloembollen, wereldwijd. Salsiyah behandelt “afdeling America”. Je begrijpt het al, Holland Greenhouses/Holland Ridge Farm is één van haar klanten. Haar baas maakt jaarlijks een trip naar de USA om klanten te bezoeken. Hij kent de familie Jansen goed en is er vele malen geweest. Zodra Corona voorbij is hoopt hij weer een bezoek te brengen aan de Jansen Tulpen Boerderij. Ook hij vond het leuk om de foto’s te zien en was blij dat er ondanks Corona toch nog zaken gedaan worden en bezoekers naar de boerderij komen om “zijn” Hollandse tulpen te bewonderen. Salsiyah zou zelf ook weleens graag een kijkje willen nemen bij haar klanten in de USA. Eens zien waar al die containers hun eindbestemming bereiken. Wie weet, mocht je in de buurt zijn, de koffie staat klaar. En als je nog een vrije dag over hebt, dan gaan we samen een dagje naar New York City. Afgesproken?!

Cora VlugGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date