Naar zee

06-11-2022 Nieuws Dick van der Pijl

VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk).

De Limousin, de streek  waar wij wonen, is groen, groen en groen ; weilanden en bossen. Nog wel,  want de bladeren beginnen te vallen. Ook al zullen de bomen binnenkort kaal zijn, het landschap blijft heuvelachtig. Altijd mooi !

Maar ik moet toegeven dat de zee altijd blijft trekken. Vanuit Vlaardingen kan je makkelijk zeggen: ik ga even een strandwandeling maken. Binnen een half uur met de auto zit je in Hoek van Holland. Vanuit Limoges is dat minstens tweeëneenhalf uur naar zee. We doen het weleens op een dag heen en weer, maar dan zit je toch wel vijf tot zes uur in de auto. Het is niet zozeer de afstand van ongeveer 200 kilometer als wel de tijd die je in de auto zit. De afstanden in Frankrijk zijn altijd groter dan je denkt.

De  dichtstbijzijnde plaats aan zee vanaf Limoges is Royan en de streek daar juist boven met plaatsen als Rochefort, La Rochelle en de bekende eilanden Ile de Ré en Ile d’Oleron. Daar tussenin ligt Fort Boyard. In Nederland wel bekend van diverse tv-uitzendingen. Op het vaste land tussen de twee eilanden op een schiereiland ligt het plaatsje Fouras een kleine oude badplaats. Het stadje wordt door de eilanden beschermd tegen te grote stormen en golven.

Een paar dagen geleden zijn we er weer naartoe gereden. Tegen  lunchtijd kwamen we bij Fouras aan.  Aan de rand van het stadje staat een tentje met twee tafeltjes waar je oesters kunt kopen en ter plekke kunt opeten. Je moet ze wel zelf open maken maar dat is geen probleem. De eigenaar is een oesterkweker dus verser kun je ze niet krijgen. Ieder zes oesters, een half flesje wijn, een citroen erbij en smullen maar ! Dat alles voor slechts elf euro. Onvoorstelbaar toch? We blijven Hollander nietwaar.

Het voorgerecht hebben we binnen. Nu het stadje in en een restaurant zoeken voor het hoofdgerecht en daarna een wandeling langs de kust. 

Leven als god in Frankrijk noemen ze dat geloof ik.

Dick van der PijlGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date