Niet vergeten: klok vooruit zetten !

28-03-2015 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – Vannacht gaat de Zomertijd weer in, officieel om twee uur. Er zal echter waarschijnlijk niemand vannacht expres z’n bed uitkomen om de klokken te verzetten. Voor wie twijfelt of de klok voor- of achteruit gezet moet worden hebben we het al in de kop van dit artikel gezet. Het makkelijkste ezelsbruggetje voor een volgende keer: Voorjaar = Vooruit met die klok.

Zomertijd  is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok dus een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt).In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker, en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Ongeveer 70 landen doen wat wij ook hier doen: die verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.Gerelateerd