Niets nieuws bij Top Binnenstad

24-11-2016 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Zo’n 70 bezoekers stroomden afgelopen dinsdag de  Stadsgehoorzaal binnen voor een bijeenkomst over de binnenstad. Veel raadsleden, iets minder ambtenaren en een aantal ondernemers. Ook aanwezig waren vertegenwoordigers van de vastgoedeigenaren, binnenstadsmanager Jan Traats, wethouders Ruud de Vries en Ruud van Harten en voorzitter van Stichting Stadshart Peter Cüppers. De avond was georganiseerd op aangeven van CDA-raadslid Marnix Alderliesten en bedoeld om alle expertise, ervaring en ideeën te bundelen en die mee te nemen in een plan van aanpak voor het Centrum van Vlaardingen.

Kosten nog moeite leken gespaard: gebak bij binnenkomst, bitterballen aan het eind en tussendoor verrukkelijke hapjes, vergezeld van de nodige gratis drankjes. Bij de officiële opening in De Harmonie werd een kort filmpje vertoond van de straten van Vlaardingen, waarvoor een professioneel bedrijf was ingehuurd om die te maken. De beelden waren die van lege straten in de binnenstad, maar ze leken dan ook op een vroege maandagochtend geschoten te zijn, op een tijdstip dat nog geen winkel de deur open had. De meerwaarde ervan werd niet geheel duidelijk, maar het moest symbool staan voor het centrum dat steeds minder bezoekers trok.

Aan het woord kwamen vervolgens verschillende sprekers namens de parkeergarages, de winkeliersverenigingen, het vastgoed en de gemeente. De boodschap was vooral dat er iets moest gebeuren, maar dat er geen simpele oplossingen waren voor het probleem van de economische teruggang van de binnenstad. Gewerkt moet worden aan een betere bewegwijzering (hoe komen buitenstaanders vlot in het Centrum en bij de parkeergarages?), de buitenruimte moet er aantrekkelijker uitzien (bestrating en straatmeubilair dat op elkaar aansluit) en er moest meer balans komen in het winkelaanbod en de parkeertarieven (goedkoper parkeren dus, maar dat durft niemand nog hardop te zeggen). Tenslotte werd nog eens gezegd dat er teveel winkeloppervlak in Vlaardingen is. In de 'statafelsessies' die volgden in de foyer van de Stadsgehoorzaal werd er hierover nog wat uitgebreider doorgesproken, maar later werd hier centraal niet erg lang bij stil gestaan.

De wil om er samen de schouders onder te zetten was zeker aanwezig, maar de moed om harde uitspraken te doen ontbrak. Wat de avond ter tafel kwam week nauwelijks af van eerdere sessies waarbij de gemeenteraad betrokken was. De periode tot en met juli 2017, de maand waarin bij de Voorjaarsnota de begroting van volgend najaar besproken zal worden, wordt gebruikt om nog vaak te praten en te vergaderen. Tot die tijd zijn er geen grote investeringen te verwachten in de binnenstad. En dus waarschijnlijk ook geen grote veranderingen.


Gerelateerd