Nieuwe oude vroedschapskast

22-05-2015 Nieuws Advertorial

Foto rechts: Ewout Langenberg %u2013 Decorateur en Restaurateur

VLAARDINGEN - Een van de pronkstukken die straks weer te zien zal zijn in het nieuwe Museum Vlaardingen is de imposante kast uit 1761, vervaardigd in opdracht van de vroedschap van Vlaardingen. Echter, deze is behoorlijk van uiterlijk veranderd! 

Decorateur en restaurateur Ewout Langenberg heeft de afgelopen maanden gewerkt aan het meubel en legt uit waarom. ‘Met een scalpel heb ik laagjes zwarte lak verwijderd en ontdekt dat de kast oorspronkelijk was afgewerkt in een roodbruine houtimitatie, die aan Mahoniehout doet denken.’ Daarom wordt de kast nu in zijn geheel teruggebracht in de oorspronkelijke staat en pronk hij in een ‘nieuwe’ kleur. 

De kast is verder rijkelijk gedecoreerd met bladgoud verguld snijwerk. In de zogenaamde bovenkroon is het wapen van de stad Vlaardingen verwerkt. De kroonlijst is zorgvuldig schoongemaakt en de lelijke stukjes zijn geretoucheerd. Niet alles hoeft er als nieuw uit te zien. De restauratie van de vroedschapskast is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Vlaardingen. 

De vroedschapskast is straks te zien in de Blauwe Salon van Museum Vlaardingen. Daar wordt het verhaal verteld van de bloeitijd van de rederij in de achttiende eeuw aan de hand van het persoonlijke verhaal van Abraham van der Linden en zijn vrouw Agneta van Reewijk. Zij zijn de oorspronkelijke bewoners van het huis uit 1742 waarin het museum is gevestigd. 

Vanaf 20 juni is Museum Vlaardingen weer geopend voor publiek, op deze openingsdag is het museum gratis toegankelijk tussen 12.00 en 17.00 uur. Meer informatie vindt u op www.museumvlaardingen.nl.

Gerelateerd