Nieuwe politieke partij: Beter voor Vlaardingen!

28-11-2017 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Over de naam moest nog even nagedacht worden, maar vandaag was de ‘kogel door de kerk’: Vlaardingen is een nieuwe politieke partij rijker genaamd “Beter voor Vlaardingen”. Oprichters Ben Trooster en Marco van Unen zetten vrijdag hun handtekening bij de notaris op de officiële papieren. Een nieuw geluid of ‘oude wijn in nieuwe zakken’? We ondervroegen Ben Trooster over het hoe en waarom.

,,In ieder geval is de doelstelling om op ieder dossier een kenner te hebben’’, aldus Ben. ,,We zijn druk bezig geweest een groep mensen voor de nieuwe partij te verzamelen en dat lijkt aardig gelukt. Zo hebben we ondernemers, een accountant, iemand uit de Jeugdzorg, uit het onderwijs, een politieagent en nog meer mensen met kennis en ervaring. Het belangrijkste echter is dat het allemaal betrokken Vlaardingers zijn. Met vakkennis, maar ook met het hart op de goede plek. Negatief doen en roepen dat Vlaardingen een ‘kutstad’ is kunnen we allemaal, maar al deze mensen hebben juist een positieve insteek’’.
Ben Trooster laat nog even in het midden wie die betrokken Vlaardingers zijn. Zelf heeft hij in ieder geval de nodige politieke ervaring; van 2006 tot 2010 was hij raadslid voor de PvdA en nog steeds volgt hij de politiek op de voet. Je kunt hem regelmatig in de raadszaal vinden. Waarom eigenlijk niet aangesloten bij één van de bestaande partijen ? ,,Ik zag het uiteindelijk in geen van de andere partijen zitten’’, vervolgt hij. ,,Er wordt daarbij ook nog eens gesproken over links en rechts, maar voor mij zijn dat verkeerde, lege begrippen. Ik hou van de ‘rechtse’ harde aanpak op straat, maar als het gaat om de zorg ben ik ‘roder dan rood’. Ik ben geen aanhanger van Thierry Baudet, maar de manier waarop ze een aanhang mobiliseren, dat is de manier die wij ook willen. ONS.Vlaardingen heeft daar weliswaar ook wel wat van weg, en dat waardeer ik zeker, maar hun insteek is soms wel wat negatief; zo zet je ook mensen tegen je op en het mag wat mij wat positiever. Het kan dan wel op veel vlakken anders en beter, maar we hebben nog steeds de leukste inwoners’’.

Ben Trooster vindt dat de huidige raad, en met name de ook landelijk opererende coalitiepartijen, niets zijn opgeschoten voor de stad. ,,Ik ben een voorstander van lokale partijen, die kijken toch anders naar lokale issues. Je moet slim zijn en anders zijn. Je ziet wat er gebeurt met onze stad die door landelijke partijen (SP, PvdA, D’66, CDA en Christen Unie/SGP) wordt geregeerd, we worden links en rechts ingehaald! Eerst door Naaldwijk, maar nu ook door Schiedam en Maassluis. Al die bewoners van die steden kwamen tot circa tien jaar geleden hier naartoe om te winkelen en uit te gaan. En deze coalitie laat het allemaal uit de handen glippen, ze hebben werkelijk geen idee én geen plannen. Met uitzondering van het Actieplan Wonen, want eerlijk is eerlijk op dat gebied is er gelukkig wel wat gebeurd in de Vlaardingse wijken.

Ben Trooster mist het nodige in Vlaardingen dat er wel kan en moet komen, maar mist ook nog wat in de politiek. ,,Het echte politieke ‘handwerk’ lijkt tegenwoordig ver te zoeken’’, aldus Ben. ,,In mijn tijd in de politiek stond je als partijen soms lijnrecht tegenover elkaar, maar met lobbyen en in gesprek blijven bereikten we, ondanks die tegenstellingen, toch het nodige. Nu gaat het te vaak niet over de inhoud, maar om wie het zegt. Daarnaast zijn er nogal wat zaken waaraan gewerkt moet worden in de stad, en dan wel met een heel andere blik dan die tot nu toe was. Shell Sportpark had natuurlijk al lang Bassie & Adriaan-attractiepark moeten zijn, maar hier komen ze met hun fantasie niet verder dan huizen bouwen’’.

,,Veel bedrijven zitten te springen om vakkrachten, terwijl er nog veel werkeloosheid is. Dat moet toch bij elkaar te brengen zijn, bijvoorbeeld met vakgerichte Mbo-opleidingen. Laten we nou eens kijken of we van het Unilevercomplex een grote Mbo-campus (wonen en studeren) kunnen maken. Daar kun je voor verschillende opleidingen wel zo’n 1000 à 1500 studenten kwijt en dat betekent ook een positieve impuls voor de lokale economie. Ook voor studenten uit Rotterdam en Delft, dicht bij het spoor, en zo gaan we nog iets betekenen in de metropoolregio waar we de boot ook al hebben gemist. Over boten gesproken: die waterbus moet ook tot Vlaardingen varen. Het parkeerbeleid is niet echt gastvrij te noemen en we zijn onbereikbaar! Zo zijn er meer dingen waarvan je je afvraagt: hoe is het mogelijk? De enige tramlijn in Vlaardingen brengt je zo het centrum van Rotterdam in, maar niet ons eigen centrum. Laat nou eens onderzoeken of we die kunnen doortrekken. Aan de nieuwe binnenstadsplannen kun je zien dat het geld regeert, daar zijn we dus tegen! Een totaal gebrek aan visie en respect voor de Vlaardingse ondernemers! Dat moet en kan anders én veel beter”.

Ben Trooster wil met zijn betrokken Vlaardingers de inwoners van de stad aanspreken en ook luisteren naar wat er nodig is. Wordt daarmee alles ‘aan de burger overgelaten’? ,,In ons verkiezingsprogramma staat: Wat de overheid niet regelt, regelen we als gemeente zelf! Als Vlaardingers zorgen we voor elkaar, dat hebben we altijd gedaan en gaan we weer doen als het aan ‘Beter voor Vlaardingen’ ligt. Daarnaast huisvest deze stad ongelofelijk veel expertise en ervaring. Maak er gebruik van! Die dure bureaus van buitenaf hebben nog nooit iets toegevoegd aan Vlaardingen. Dat zie je nu ook weer aan de plannen die er liggen voor de binnenstad! Voor al dat geld had de voedselbank tot het verleden behoord”.Gerelateerd