Nieuwe wijk achter de Deltaweg: District U

26-09-2019 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - District U: Een stoer, dynamisch woonwerkcluster op de overgang van stad, park en haven. Ofwel het Unileverterrein, maar dan hoe het er uit moet gaan zien.

Het ging vanavond in de gemeenteraad over de herontwikkeling van het Unileverterrein, en sinds vanavond dus District U. Wat gepresenteerd werd was een concept masterplan, maar nog geen afgerond stuk. Dat komt er nog wel, mogelijk eind december of begin januari.

Inmiddels had zo’n beetje ‘iedereen’ er al wat over kunnen zeggen. Omwonenden en andere belangstellende bewoners van Vlaardingen, ondernemers in de nabijheid, de gemeente en de Economische Adviesraad. De presentatie die naar aanleiding van al die bijeenkomsten was gemaakt zat vol superlatieven; je moet welhaast ‘gek’ zijn om daar niet te willen wonen. Of werken. Of recreëren. District U wordt een stad in een stad, echter geen afgescheiden zone maar met verbinding tussen alle omringende elementen: de nabije stad en het park. Bedoeld wordt de Maasboulevard en al het groen aldaar.

Het grootste hoge gebouw wordt in ieder  geval een woongebouw, met 225 nieuwe woningen. En er tussendoor gemixt wonen, werken en een offshore cluster, dat tevens de buffer vormt tussen ‘de wijk’ en de naastgelegen bedrijven van Van Adrighem en Boskalis. Het totaal aantal woningen komt overigens op circa 650 stuks uit. Met Albeda en Lentiz tenslotte waren er al contacten gelegd om te praten over scholen (VMBO en MBO) en scholing.

District U wordt klimaatadaptief, Mindful, heeft horeca, culturele voorzieningen en kent geen ‘pishoeken’; dat laatste bleek projectontwikkelaarstaal voor donkere hoeken of stegen. Nee, de wijk wordt open en anders dan wat u misschien eerder gezien heeft. Een intieme stadswijk, zo werd het genoemd, ofwel District (U) You. Oh, en met de Deltaweg moet ook nog wat gebeuren, qua verkeer en qua oversteken. Jeroen Zuidgeest van Studio for New Realities wilde de term ‘knip’ daarbij niet noemen, maar hierbij vervalt de Deltaweg als doorgaande weg en worden de andere wijken (Marathonweg) extra belast.

De projectontwikkelaar Studio for New Realities is een studio voor strategische stedelijke ontwikkeling, architectuur en consultancy. ,,New Realities staat voor het maximaliseren van levensgeluk’’, aldus het bedrijf zelf op de eigen website. District U als in Utopia?

Er is nog veel te doen, maar volgens de gepresenteerde planning zouden de eerste bouwwerkzaamheden in 2021 kunnen starten. De raad spreekt er in ieder geval volgende week verder over.

De vertegenwoordigers van de Van Adrighemgroep en de projectontwikkelaar toonden zich na afloop van de raadsvergadering tevreden: 'we hebben het zelden zo makkelijk gehad', aldus klonk het.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date